Lentegroene sla

04/03/16 om 09:41 - Bijgewerkt om 11:34

Maar weinig groenten roepen zo sterk het beeld op van voorjaar als sla. Vandaag bestaan er tientallen soorten waarmee je een waaier aan mogelijkheden hebt in de keuken. Vijf recepten als smaakmaker.

Lentegroene sla

Vandaag bestaan er meer dan honderd verschillende slasoorten, onderverdeeld in krop- en bladsla. De knapperige, malse bladeren zijn doorgaans groen, soms ook rood, en verschillen in vorm en smaak. De populairste zijn kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla (rood-groen) en Bataviasla (lijkt wat op krulandijvie).

Kropsla heeft nog altijd het grootste marktaandeel, vermoedelijk dankzij zijn verfijnde smaak. Wat velen misschien niet weten is dat de 'modernere' en knapperige ijsbergsla een ondersoort van de kropsla is. Hij is enkel meer gekropt en heeft een hoger gehalte aan water, wat hem knapperiger maakt.

Romeinse sla heeft nochtans veel meer smaak en karakter. Hij is ruwer van smaak en textuur, de lange donkergroene bladeren zien er wat 'harig' uit. Ze hebben ietwat vlezige nerven die de sla veel langer fris houden nadat hij is versneden en verwerkt. De wereldberoemde Caesar Salad is een klassieker met Romeinse sla.

Eikenbladsla heeft een wat nootachtige smaak, zeker wanneer de bladeren roodachtig zijn, en Bataviasla lijkt qua smaak dan weer op ijsbergsla.

Een van de meest ondergewaardeerde slasoorten is veldsla, met zijn wat hazelnootachtige smaak. Hij wordt op dezelfde manier als kropsla geteeld. Veldsla is een echte Europese groente: de Romeinen aten hem al terwijl vandaag de Amerikanen er nog nooit van hebben gehoord.

Tekst Filip Verheyden Foto's Kris Vlegels

RECEPTEN

Slasoep met spinazie en preischeuten

De klassieke Caesar Salad

Veldsla met pesto van sla en gerookte eendenborst

Kropsla met tuinkruidenvinaigrette

Gebraden varkenshaas met gesmoorde sla en gevulde sla

Onze partners