Lentebrunch in de tuin

15/05/13 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

Wat is er fijner dan op de eerste warme lentedagen te genieten van een heerlijke brunch op het terras? Met 7 feestelijke recepten!

Zondagochtend, een van de eerste lentedagen van het jaar. De blankhouten tafel wordt buitengezet, placemats en runners worden gelegd, het getinkel van glas en porselein klinkt op. De kleine terriër Teppe springt opgewonden heen en weer bij al dat ongewone gedoe. Hier wordt een feestelijke brunch klaargezet met heerlijke hapjes die Teppe aan zijn neus voorbij moet laten gaan - maar hij krijgt een extra rantsoen in zijn porseleinen voederbakje.

Rondom de tafel komen de houten boomstronken en de vrolijke geruite poefs die als zitmeubel zullen dienen. Ook in hout zijn de schijven die als onderzetter voor de schotels dienen. Allemaal elementen die deze tuin in de Noorderkempen nog een extra gevoel van rust meegeven. Het moment om de champagne te ontkurken en het glas te heffen op deze mooie dag, wat Oma Leen, Kris en Nadia, Siebe en de kleine Maaike - met fruitsap, wel te verstaan - enthousiast doen.

Intussen wordt er in de keuken hard gewerkt. Helemaal in brunch-stijl wordt het geen zwaar viergangenmenu, maar een opeenvolging van heerlijke hapjes, die chef Philippe Waterschoot met zorg bereidt. Sommige had hij kant-en-klaar mee, andere moeten nog even de pan of de oven in. Hij schikt ze een voor een zorgvuldig en met veel oog voor esthetiek op de aantrekkelijke borden en schotels die de zeer herkenbare eigen handtekening dragen van keramiste Anja Meeusen.

Het feest kan beginnen. Met een lekker warm soepje van waterkers en balletjes van schapengehakt om een beetje op te warmen, want het is natuurlijk nog geen zomer. En dan is het écht feest: heerlijke koude hapjes - gemarineerde zalm, couscous met diepzeegarnaal, escabèche met jonge makreel - worden afgewisseld met sublieme warme gerechtjes - ciabattatoast met rundercarpaccio, lauwe asperges met gerookte kwartel, puntjes quiche en nog veel meer. Maaike geniet er stilletjes van, maar ze houdt toch strak de ogen op het nagerechtje: de geweldige bosbessengebakjes die Philippe voorzichtig op tafel zet.

Dat verdient een bloemetje, schijnt ze te denken, en een beetje later heeft ze de rozen uit de vaas gehaald en schenkt ze genereus aan oma Leen. Die haar natuurlijk beloont met een dikke knuffel. Een mooie afsluiting van een zondag waarvan iedereen heerlijk heeft genoten - zelfs de kleine Teppe, die zich loom op de vloer uitstrekt.

Styling en productie Sonja Mertens Foto's Diane Hendrikx

RECEPTEN

Waterkerssoep met balletjes van lamsgehakt

Gemarineerde zalm met zeegroenten en botermelk

Asperges 'cuite et crue' met vanille en warmgerookte kwartel

Broodje rundcarpaccio met rucola en ganzenleverkrullen

Handgerolde m'hamsa couscous met saffraan en diepzeegarnalen

Quiche met lentegroenten

Bosbessengebakjes