Kokosnoot, voor een exotisch tintje

30/03/16 om 12:43 - Bijgewerkt om 15:38

Kokosmelk, kokosolie, geraspte kokos: de vrucht van de kokospalm kent allerlei toepassingen in de keuken.

Kokosnoot, voor een exotisch tintje

De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, die vermoedelijk inheems is in Zuidoost-Azië en op de Melanesische eilanden in de Stille Oceaan. Hij groeit vrijwel in alle tropische gebieden ter wereld en wordt vooral in Indonesië, op de Filipijnen, in India, Sri Lanka, Thailand en Mexico verbouwd voor commerciële doeleinden.

Het hout van de kokospalm wordt gebruikt voor meubels en de bladeren worden tot lange vezels verwerkt waaruit men zeilen, manden, borstels, matten en textiel vervaardigt.

Kokospalmen kunnen tot 30 meter hoog worden. Kokosnoten groeien in trossen van soms een dozijn. Elke noot is omgeven door een 5 cm dik, vezelig omhulsel. De noot zelf heeft een harde bruine bolster die moet opengebroken worden om bij het vruchtvlees te geraken dat vergroeid is met de binnenwand. De holle ruimte binnenin is gevuld met een waterachtige vloeistof, het kokosvocht, niet te verwarren met kokosmelk, die uit geraspt vruchtvlees wordt bereid. Kokosvocht is rijk aan eiwit en stolt tijdens het rijpen van de kokosnoot tot wit vruchtvlees.

Voor de bereiding van kokosmelk wordt versgeraspte kokos in water of kokosvocht in een gesloten pan op laag vuur gekookt, meestal voor een halfuur, waarna de inhoud door een neteldoek wordt gegoten en vervolgens al het vocht uit de kokos wordt gewrongen. Na een tijd komt op dit vocht een romige laag, dit is de kokosroom. Gewoon weer onder het vocht gemengd spreekt men van kokosmelk.

Kokosolie, tot slot, wordt gemaakt door persing van het vruchtvlees. Ze heeft een smeltpunt van ca. 25 °C en neemt daarom in ons klimaat de vorm aan van een witte, vaste substantie.

RECEPTEN

Kerstomatensoep met verse krab, versgeraspte kokos, lente-ui en cocktailsaus

Rode curry van eend

Kipfilet met notenkorst, waterkers, groene asperges en kokosnoot-citroengrassaus

Kokosnoot-boterwafeltjes

Chocoladetruffels met versgeraspte kokosnoot en rum

Onze partners