Koken met streekproducten: Postelse abdijkaas

20/01/16 om 17:58 - Bijgewerkt op 21/01/16 om 14:36

In 1947 zetten de norbertijner monniken van Postel koeien op de weiden romdom de abdij, om kaas te maken van de melk. Dat doen ze vandaag nog altijd.

Koken met streekproducten: Postelse abdijkaas

Met abdijkazen is het zo'n beetje zoals met abdijbieren: de vlag dekt niet altijd de lading. In heel Europa zijn er nog maar twee landen, Frankrijk en België, waar abdijkaas in echte abdijen wordt gemaakt. Bij ons zijn het er drie: Westmalle, Postel en Orval. Chimay, Corsendonk en Maredsous dus niet! En enkel in de twee Vlaamse abdijen gebruiken ze nog melk van eigen koeien, die op het abdijdomein zelf grazen. Vijf jaar geleden werd de Postelse kaas een officieel erkend streekproduct.

Postel oud is een pittige harde kaas die in dobbelstenen lekker smaakt bij een glas Postels (of ander) bier. Je kan hem trouwens ook in blokjes kopen. De halfharde Postel jong is romiger van smaak. De Raphaël is een halfharde roodkorst die het als broodbeleg, maar ook als aperitiefhapje uitstekend doet. Alle drie zijn het eerlijke, met veel vakkennis gemaakte producten.

De kazen van Postel zijn te koop in de winkel van de abdij zelf, maar u hoeft er niet per se voor naar Mol: je vind ze ook in de supermarkt. En om nog even terug te komen op dat bier: er bestaan drie varianten van, blond (7°, blond), dobbel (7°, donker) en tripel (8,5°, blond). Om het moeilijk te maken: ze worden niet in Postel gebrouwen, maar in Opwijk.

Tekst Peter Vandeweerdt Recepten & styling Herwig Belmans Foto's Heikki Verdurme

RECEPTEN:

Groentetaart met Postelse kaas

Pasta met Postelse kaas en venkel

Pizza met Postelse kaas en chorizo

Salade met rode biet en Postelse kaas

Wraps met kip en Postelse kaas

Lees meer over: