Koken met streekproducten: Loonse stroop

14/10/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 17:15

Zuiver fruit en niks anders, daarvan wordt Limburgse stroop gemaakt. Er is wel een zorgvuldige selectie van grondstoffen voor nodig, en een kookproces dat meer dan vijftien uur kan duren.

Koken met streekproducten: Loonse stroop

© © heikki verdurme

Zoals veel van onze lekkerste streekproducten is stroop ontstaan uit de behoefte om voedsel lang te bewaren. Voor stroop kan je dat in principe zelfs in jaren uitdrukken, al zullen weinigen er zo lang kunnen afblijven. In de Zuid-Limburgse fruitstreek en de omgevende provincies bestaat het procedé al eeuwenlang. Oorspronkelijk werd de stroop op de boerderij zelf gekookt, maar door de uitvinding van stoommachines voor industrieel koken ontstonden er eind negentiende eeuw meerdere stroopfabriekjes.

Vandaag wordt in Vrolingen en Borgloon nog steeds stroop gestookt, die intussen ook erkend is als streekproduct. Het procedé is tegelijkertijd eenvoudig en complex. Er wordt gewerkt met seizoenfruit, waarvan de zoetheid, het pectinegehalte en de smaak van jaar tot jaar anders kan zijn. Elke keer opnieuw is het zoeken naar de juiste samenstelling van het fruit een avontuur dat veel vakkennis vraagt. Dan wordt de pulp gekookt en het sap eruit gehaald. Dat sap kookt weer lang - en ook de kooktijd varieert - tot de stroop exact de goede dikte heeft.

Door al die evenwichten en de lange bereidingstijd wordt deze stroop een subtiele lekkernij die niet alleen op de boterham of op pannenkoeken wordt gebruikt, maar ook perfect gaat bij het zwartbrood uit de streek en bij hartige producten zoals brie, geitenkaas en charcuterie. Stroop is een heel betaalbaar topproduct dat vandaag door veel chefs wordt gewaardeerd.

Tekst Peter Vandeweerdt Recepten & styling Herwig Belmans Foto's Heikki Verdurme

RECEPTEN

Salade met vijgen en stroop

Geitenkaaspakketje met stroop

Muffins met stroop

Flantaart met stroop

Crumble van perziken en blauwe pruimen