Koken met streekproducten: kriekbier

13/05/16 om 11:34 - Bijgewerkt op 15/05/16 om 16:31

Hoewel het ook in West-Vlaanderen wordt gemaakt, is er geen typischer Vlaams-Brabants streekproduct dan kriekbier. De basis van die frisse drank is lambiekbier, en die naam zou van de gemeente Lembeek komen.

Koken met streekproducten: kriekbier

De wieg van het kriekbier ligt in de Zennevallei, meer bepaald in het Pajottenland ten westen van Brussel. Daar zouden de fameuze wilde gisten in de lucht hangen die zorgen voor de gisting van de lambiek. Het originele recept op basis van gemoute gerst, ongemoute tarwe en hop, zou hier al zeven eeuwen lang in gebruik zijn.

Aan die lambiek worden krieken toegevoegd. Oorspronkelijk Schaarbeekse morellen, maar die zijn zeldzaam geworden. Vandaag worden soms Limburgse krieken aangewend, maar vaker nog (ingevroren) Oost-Europese. Sommige brouwerijen gebruiken ongezoet kriekensap om het proces sneller te laten verlopen en sommige voegen bovendien suiker toe. Echte traditionele kriek ('Oude kriek') is ongezoet, fris-zurig en bijzonder fijn van smaak: een uitstekende dorstlesser. Maar ook in gerechten brengt hij een typische, frisse toets.

Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel brouwt nog volgens de originele methode. Aan jonge lambiek (ongeveer 1 jaar oud) wordt 35% krieken toegevoegd, pitten onbegrepen. Die blijven er zo'n zes maanden in. Het bier wordt dan op flessen getrokken, waarna het nog minstens vier maanden verder rijpt. Omdat daardoor grote druk ontstaat, worden voor kriekbier dikke champagneflessen van 75 cl met bijbehorende kurk gebruikt.

Kriekbier is niet alleen een erkend streekproduct in Vlaanderen, het is ook door de EU erkend als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.

Tekst Peter Vandeweerdt Recepten en styling Herwig Belmans Foto's Heikki Verdurme

RECEPTEN:

Salade met rode biet en kriekenbier

Makreel met kriek, mayonaise en ansjovis

Konijn met kriek en abrikoos

Eend met kriek en geroosterde ui

Granité van kriek