Kleurrijke potten

16/05/12 om 18:09 - Bijgewerkt om 18:09

Bron: Knack Weekend

Inmaken is weer helemaal in. Nest ging op ontdekkingstocht en serveert u zes hedendaagse recepten.

Lang geleden, toen er nog geen koelkasten en diepvriezers bestonden, was het een hele kunst om voedsel voor langere tijd te bewaren. Daarvoor gebruikte men verschillende technieken. Fruit, maar ook vlees en vis werden vaak gedroogd. Of gepekeld. Aardappelen en groente zoals winterwortelen werden ingekuild. Van fruit werd ook jam of gelei gemaakt, terwijl groente werden gepureerd, gesteriliseerd, en in azijn of olie opgelegd. Of in sterke drank, want alcohol is een prima conserveermiddel.

Vandaag herontdekken we deze methoden uit een schijnbaar lang vervlogen tijd. We halen de weckpotten uit de kelder en gaan aan de slag met de (kleine) oogst uit de eigen tuin. Dan blijkt hoe verrassend veelzijdig die technieken uit grootmoeders keuken zijn. Trostomaatjes, bijvoorbeeld, kan je heerlijk konfijten en in olie bewaren. Citroenen gekruid en gepekeld met zeezout passen perfect bij kip en tajine. En wat dacht u van peren opgelegd in rum? Of een jam van rabarber en selderij? De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Bovendien zijn deze zelfgemaakte potten erg kleurrijk én mooi!

Enkele tips

Het inmaken van groente, fruit en andere voedingsmiddelen lukt alleen als je enkele basisregels in acht neemt.

Zorg ervoor dat je materiaal kraaknet is. Niet alleen de kookpot of ovenschotel, ook de bewaarpotten. Best maakt u ze schoon in kokend heet water.

Cruciaal moment is het luchtdicht afsluiten van de bewaarpotten: hoe minder lucht in de pot zit, hoe langer het product op een koele donkere plaats bewaard kan worden. Weckpotten zijn hittebestendig en zo ontworpen dat het luchtdicht afsluiten geen probleem kan zijn. Maar u kunt ook glazen potjes met schroefdeksel gebruiken.

Bij het inmaken met olie, azijn of alcohol is het vooral belangrijk dat de ingrediënten goed onder het sap staan.

Als u glazen potten met schroefdeksel gaat vullen met een hete bereiding, moet u ze voorbereiden. Dompel ze vlak voor het vullen onder in kokendheet water en laat ze omgekeerd uitlekken. Vul ze tot bijna aan de rand en sluit onmiddellijk af met het schroefdeksel. Na een tijdje zal het deksel met een klik hol gaan staan: een signaal dat de pot inderdaad luchtdicht is afgesloten.

U vindt allerlei tips en suggesties op het internet. Bijvoorbeeld op volgende websites: www.dekooktips.com (kijk bij tips & trucs, potten voorbereiden voor inmaak) en www.volkstuinen.be (kijk bij fruit en kies 'bewaren van fruit').

Recepten

Peren met rum en citroengras

Tomaten met knoflook en tijm

Citroenen met kruiden en zeezout

Rillette van eend

Kabeljauw met olijfolie

Jam van rabarber en selderij

Tekst Hilde Verbiest en Harry Belmans Foto's Heikki Verdurme Foodstyling Harry Belmans

Lees meer over:

Onze partners