Kakelverse eieren

06/03/14 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:26

Bron: Knack Weekend

De kwaliteiten van een ei hebben rechtstreeks te maken met de manier waarop de kippen worden gevoederd. Nest ging op bezoek bij een biologische kippenboer en bracht 7 recepten met eieren mee.

Kakelverse eieren

"Deze hoeve is het bedrijf van mijn ouders. Zoals iedereen in hun tijd combineerden ze akkerbouw en veehouderij, meer bepaald varkens." Jos Arits is bio-ingenieur, afgestudeerd in Leuven. Hij is gespecialiseerd in de constructie van gebouwen en heeft dat beroep ook een tiental jaren beoefend, in de sector van de glastuinbouw.

Maar zowel bij hem als bij zijn echtgenote Linda groeide het verlangen om terug te keren naar het ouderlijke gezinsbedrijf, de Taemhoeve in Neeroeteren. Linda heeft een diploma lichamelijke opvoeding en komt ook uit een boerengezin. Haar ouders kweekten hoogstamkersen in de regio Sint-Truiden.

Van vlees- naar legkippen

Toen ze de hoeve betrokken, zetten Jos en Linda de uitbating van de vijftien hectare weide en landbouwgrond voort. Ze verbouwden de stallen en startten met de intensieve kweek van vleeskippen. Na een tijd begonnen ze zich vragen te stellen over het type voeder dat hun pluimvee kreeg en nog meer over de manier waarop de dieren werden verzorgd, met inbegrip van het gebruik van antibiotica. "Eigenlijk zaten we met een dilemma. We kweekten een klein aantal dieren op de traditionele manier, voor onszelf. Bovendien doen we, als wij of de kinderen ziek zijn, een beroep op homeopathie of fytotherapie. Dus vroegen we ons af of we met onze kwekerij niet hetzelfde konden doen."

Eind jaren 80 overwogen Jos en Linda eerst om vleeskippen met biocertificaat te produceren. Maar er waren twee problemen: de oppervlakte van de stallen moest worden vergroot en er was geen erkend slachthuis in hun omgeving. "We hebben zelfs overwogen om hier een klein eigen slachthuis te bouwen." Ze namen deel aan verscheidene informatievergaderingen voor mensen die zoals zij wilden omschakelen naar biocultuur. Daar ontmoetten ze Griet Maes van hoeve Bolderhof, die biologische eieren produceert en distribueert. Zij was op zoek naar producenten voor een van haar klanten, een supermarktketen die met een stijgende vraag naar bioproducten werd geconfronteerd.

Vrije uitloop

Jos en Linda besloten dus hun bestaande stallingen in te delen in eenheden, telkens voor een groep legkippen. Ze profiteerden zo ook van de weiden die rond de gebouwen liggen. "De wet zegt dat kippen bij biologische teelt moeten beschikken over een vrije uitloop van 4 vierkante meter, dus 40 are voor 1000 dieren. Wij hebben er ongeveer 7500, wat neerkomt op minstens 3 hectare. Zodra het weer het toelaat lopen onze kippen buiten, al is het maar een paar uur per dag. Binnen heb je dan weer voldoende aan een vierkante meter voor 6 kippen."

Ook op de akkers wordt vanzelfsprekend geteeld volgens de lastenboeken die verbonden zijn aan biologische teelt. Het gaat om granen en groenten: korrelmaïs, tarwe, haver, veldbonen en erwten. De granen worden in de molen op de hoeve gemalen en gemengd tot een samengesteld voeder. "Op die manier kunnen we ongeveer twintig procent van de voederbehoeften van ons bedrijf zelf produceren. De rest halen we bij gespecialiseerde verkopers."

Strikte regels

Jos en Linda kopen hun kippen bij een Nederlandse kweker. "Als ze hier aankomen zijn ze 18 maanden oud en ze blijven 13 tot 15 maanden productief. Als de dieren ziek zijn moeten we ze volgens het lastenboek verzorgen met natuurlijke methodes zoals fytotherapie. Natuurlijk mikken we op een zeer hoog gezondheidsniveau van de dieren. Als we niet anders kunnen, moeten we wel onze toevlucht nemen tot antibiotica. In dat geval komt de productie van twee weken in het traditionele circuit terecht. En als we voor dezelfde groep een tweede keer antibiotica moeten gebruiken, wordt de hele productie van die groep tot aan het eind van de cyclus buiten het biocircuit gehouden."

Voor de afzet van de eieren naar de supermarktketen zorgt groothandelaar Bolderhof. Een klein deel gaat naar plaatselijke handelaars, en de eieren zijn ook te koop op het bedrijf. "Maar het gaat dan om een klein deeltje," zegt Linda, "we zijn hier op het platteland en zowat iedereen kweekt wel een paar kippen voor eigen consumptie in zijn tuin of boomgaard."

Jos en Linda Arits, De Taemhoeve, Taemweg 26, 3680 Neeroeteren, 089 86 46 49, jos.arits@skynet.be.

Tekst en foto's Jean-Pierre Gabriel

RECEPTEN

Kokosmakarons

Lees meer over: