Hotspot: Crème de la Crema

09/10/13 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Bron: Knack Weekend

Een unieke plek om even te verpozen bij een heerlijke kop koffie: Crème de la Crema in Roeselare.

Hotspot: Crème de la Crema

Cynthia Jacobs en haar man Michael Van de Moortel hebben elk een passie: zij is edelsmid en ontwerpt hedendaagse juwelen, hij is barista en helemaal in de ban van de koffie. Met Crème de la Crema slaagden ze erin hun beider passies te verenigen in een groot uniek project.

Sieraden

Het pand heeft een dubbele ingang. Via de binnentuin loop je onmiddellijk door naar de koffiebar. De tweede deur geeft toegang tot de juwelengalerie van Cynthia. In diverse vitrines liggen sieraden te pronken. In de eerste plaats haar eigen creaties, maar ook die van collega-ontwerpers. "Ik wil een gevarieerde collectie tonen. En alleen kan ik nooit voldoende produceren om deze ruimte te vullen", merkt Cynthia heel praktisch op. Wie in de namiddag op bezoek komt, zal haar wellicht aantreffen in haar atelier, dat van de galerie is afgeschermd met grote ramen.

Bakje troost

Voorbij het atelier stap je de verrassend heldere koffiebar binnen. Alles ademt hier rust. "We hebben alles zelf gedaan", vertelt Cynthia. "Alleen de vloeren en het plafond niet. Maar zo werd het echt zoals wij het wilden." Wit plafond en witte muren met ruitjespatroon, hagelwitte tafeltjes en dito stoelen... en toch doet het niet koud of kil aan. Dat heeft alles te maken met de zorgvuldig gekozen warme accenten: enkele blankhouten planken tegen de muren, op elk tafeltje een felgekleurde roos of gardenia, en - vooral - het 'tuinhuis' waarin de keuken is ondergebracht.

Huisblend

Het coffee lab naast de keuken is het terrein van Michael. "Ik ben nu zeven jaar intensief met koffie bezig," vertelt hij, "en ik zit nu ook in de jury van enkele internationale wedstrijden. Hoe ik daarin terecht ben gekomen? Gewoon door te ontdekken dat koffie méér is dan dat warme drankje dat we vroeger thuis dronken. Hoe meer ik proefde en verschillende smaken ontdekte, hoe meer het mij ging fascineren." Met veel zorg en aandacht zet hij de koffie. Maar alles begint uiteraard met de keuze en selectie van smaken. Zo presenteert hij nu een eigen huisblend, een specialty coffee die tot stand kwam in samenwerking met de ambachtelijke koffiebranderij Donko's. "Het helpt natuurlijk als je zo'n koffiebranderij als buur hebt", lacht hij.

Langzaam

Traagheid is iets wat dit koppel duidelijk koestert. Er is natuurlijk slow koffie, maar ook de quiches voor de lunch en de taarten zijn huisbereid. "Tegenwoordig is het allemaal pop-up wat de klok slaat", zegt Michael. "Voor ons is dit echter een project op lange termijn. Eentje dat langzaam mag groeien."

Info: Crème de la Crema, H. Consciencestraat 70, 8800 Roeselare, 051 204 941, www.cremedelacrema.be. Open woe-za van 10 tot 18 uur.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Jan Verlinde