Hopscheuten

12/02/13 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Bron: Knack Weekend

Met allerlei acties plaatst Poperinge de hopscheuten in de kijker. Tijd om te genieten van deze kostbare delicatesse.

Hopscheuten

Al 15 jaar staat de maand maart in Poperinge in het teken van de hopscheuten. Ook dit jaar kunt u er heerlijk dineren en proeven van de hopscheuten in verschillende restaurants. Zin in iets meer of iets anders? Dan is wellicht de hopscheutenhappening iets voor u.

Hopscheuten

Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. De spruiten, zeg maar. Ze worden gebruikt in talrijke culinaire creaties uit binnen- en buitenland. De scheuten zijn een van de duurste groenten ter wereld. Daarom worden ze soms ook het witte goud genoemd. De normale oogstperiode van de scheuten loopt van half maart tot half april. Waardoor ze dus maar kort te verkrijgen zijn. De hopscheuten zijn een erkend streekproduct. Verschillende restaurants in Poperinge en omgeving plaatsen in deze periode gerechten met hopscheuten op de kaart. Een lijst met de deelnemende restaurants vindt u op de website.

Hopscheutenhappening

Om u volop de kans te geven met deze delicatesse kennis te maken, organiseert de Toeristische Dienst van Poperingen ook dit jaar een 'hopscheutenhappening' (tussen 16 en 24 maart). Met dit arrangement gaat u een hele dag op stap voor een verkenning van de hopstreek. Op het programma staan onder meer een rondleiding in een hopbedrijf, een proeverij van Poperings streekbier, een degustatiemenu met hopscheuten en uiteraard een bezoek aan het hopmuseum, waar het volledige verhaal van de hop uit de doeken wordt gedaan. Nieuw dit jaar is dat in de expositieruimte van het museum enkele streekproducenten aanwezig zullen zijn. En dan blijkt dat hop niet alleen gebruikt wordt in bier, maar op allerlei manieren zijn weg vindt naar uw bord. Kent u de Poperingse hommelknopjes? Ooit al geproefd van de Poperingse hoppepaté? Al gehoord van hopscheutenjenever? Of hopscheutenconfituur? Juist, genoeg reden om er een kijkje te gaan nemen.

Zowel voor de hopscheutenhappening als voor een diner in een van de restaurants reserveert u best vooraf. Dat kan via de website www.hopscheuten.be.