Het zure lot van de kriek

26/06/12 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Knack Weekend

De kriekenteelt dreigt uit ons land te verdwijnen. En dat zou jammer zijn, want deze vrucht heeft heel wat in zijn mars.

Het zure lot van de kriek

Bij het naderen van de kriekenpluk* breken er voor Jef en Sonia Pypen en hun zoon Tommy weer drukke tijden aan. Met hun 8 hectare kriekengaarden moeten ze namelijk wel 85 tot 120 ton kersen binnenhalen. Het gaat om twee soorten: de Kelleriis en de Gorsem. De overige 16 hectare van hun fruitteeltbedrijf is met appel- (King jonagold) en perenbomen (Conference) beplant. De oogst gaat volledig naar de veiling van Sint-Truiden.

Een prijsprobleem

Deze verdeling heeft voornamelijk met het weer te maken. De kriekenbomen lopen namelijk al begin april uit en bloeien vervolgens maximaal 4 weken. Helaas staat deze periode in de fruitteelt ook bekend om de grote kans op late vorst. "Er bestaan twee methodes om de ochtendkou tegen te gaan", legt Jef Pypen uit. "Vuurkorven tussen de bomen en besproeiing. Bij de kersenbomen (krieken of andere variëteiten) valt deze laatste techniek al af vanwege het risico op Monilia, een schimmel die de bloesems aantast. Ook de vuurkorven behoren inmiddels tot het verleden, omdat de kosten niet meer opwegen tegen de baten."

Dit probleem beperkt zich niet tot Brabant of zelfs België. "In Nederland planten de fruittelers vanwege het beduidend hogere rendement van de tafelkersen inmiddels geen nieuwe kriekengaarden meer aan en worden de te oud geworden bomen niet meer vervangen. Zo'n 95% van de krieken uit ons land wordt voor 50 eurocent per kilogram aan de industrie verkocht. Dat is 15 tot 20 cent te weinig om er op lange termijn iets aan te kunnen verdienen."

De overige 5% is bestemd voor de verse consumptie en wordt dan ook met de hand geplukt. Dus niet met schudders, hoewel de bomen uitstekend tegen deze machinale oogst bestand zijn. "We moeten al jaren opboksen tegen de concurrentie uit Oost-Europese landen, zoals Polen, Hongarije en het voormalige Tsjecho-Slowakije. Toch schijnen ook daar de productiekosten inmiddels op te lopen."

Fris en verkwikkend

Het is onduidelijk welke toekomst de krieken te wachten staat, toch de particuliere verkoop. Nog los van de prijs heeft deze onzekerheid ook te maken met de afnemende belangstelling van de consument, die de tradities van weleer steeds meer links laat liggen. Wie maakt er nog zelf kriekenlikeur of weckt thuis nog krieken voor het wildseizoen of de winter in het algemeen? Bijna niemand meer. Toch hebben de vruchten ons heel wat te bieden in de keuken.

Met hun unieke, zure smaak en lage suikergehalte zijn ze een aanwinst in elk gerecht. Ze zorgen voor een frisse, verkwikkende toets en komen uitstekend tot hun recht bij vlees met karakter, zoals konijn en fazant. Om dezelfde reden zijn ze ook als confituur niet te versmaden, al blijft het ontpitten een lastig karweitje!

Tekst en foto's: Jean-Pierre Gabriel

* Ter verduidelijking: het woord kriek is in deze tekst op z'n Vlaams gebruikt. Het gaat dus om de zure variant. De teelt- en marktsituatie van zoete kersen is niet dezelfde als die van zure krieken.

Recepten:

Konijnenbeignet met krieken

Eendentournedos met krieken

Witte perziken met krieken

Kriekenwafels

Kriekenclafoutis

Kriekenconfituur

Onze partners