Het betere barbecueën

08/07/15 om 13:48 - Bijgewerkt om 14:28

Met de zonnige dagen is ook het barbecueseizoen aangebroken. Dit boek wil je wegwijs maken in het betere barbecueën.

Het betere barbecueën

s en Tom De Jaeger, de mannen achter de Barbecue Academy, presenteerde onlangs hun eerste boek: De BBQ Academy - Het ultieme barbecueboek (uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, 24,95 euro) is een boek waarin zowel beginners als gevorderden hun gading zullen vinden.

De auteurs beginnen bij het begin: het onontbeerlijke materiaal en hoe te kiezen, het verschil tussen direct en indirect grillen, de ingrediënten en last but not least de ideale temperaturen voor zowel vlees als vis en groenten. Neen, het is niet saai en overbodig. Integendeel: deze 50 bladzijden mag je overslaan wil je jouw bakavontuur doen slagen.

Wat daarna volgt is een reeks recepten op gedeeld in drie categorieën.

De eerste is de 'basis': recepten die - juist - de basis vormen van de barbecue en die haalbaar zijn voor iedereen. Dat gaat van sauzen over marinades en vinagrettes tot hapjes en eenvoudige gerechten. Merguezworstjes met groene kruiden in brickdeeg, BBQ-brood, lamskroontje met korstje van tuinkruiden, zalm op het vel gebakken, mosselen natuur op de gril... het zijn maar enkele voorbeelden.

Kip met peer en gorgonzola

Kip met peer en gorgonzola © Nest

Het hoofdstuk 'culinair' bevat wat bewerkelijker en iets moeilijker recepten. Iets waar de liefhebber zijn tanden in kan zetten. Letterlijk en figuurlijk. Gegratineerde oesters; rode biet met Breydelspek, brie en honing; kip met peer en gorgonzola; gegrilde tong met scampi, zwarte pens, champignons en puree van zoete aardappel, moelleux au chocolat... om je maar een idee te geven.

Tot slot krijg je enkele recepten thematisch geserveerd: fruits de mer, bier en bbq, bbq-buffet, bbq en kaas. Kortom, recepten om je barbecuefeest verrassend én compleet te maken.

Een fijn boek dat we met toenemende 'goesting' doorbladerden. Alleen wat de marinades betreft bleven wij op onze honger zitten: geen enkel recept, hoe klein ook, wordt hiervan vermeld. Je krijgt wel de tip mee om eens een 'marinade op basis van kiwi te maken' om rundsvlees te marineren. Maar nergens een woord over wat de andere ingrediënten van deze marinade dan wel kunnen zijn. Bij het 'lamskroontje met korstje van tuinkruiden' staat bij de ingrediënten alleen 'garden marinade van de BBQ Academy' vermeld. Maar in heel het boek vind je nergens een aanwijzing waar je deze dan wel kunt vinden (en ook niet op hun website, trouwens). En dat is jammer voor een boek dat verder erg mooi en praktisch is.

Recept: kip met peer en gorgonzola.

Lees meer over:

Onze partners