Heerlijke broodrecepten

25/11/15 om 18:39 - Bijgewerkt op 04/12/15 om 15:01

Vijf broodrecepten, ideaal om een sombere winterdag mee op te vrolijken. Want weinig geuren roepen zo een instant gevoel van gezelligheid thuis op als die van versgebakken brood.

Brood is een vaste waarde in ons voedingspatroon. Al eeuwen lang maakt het deel uit van ons voedselpakket. De geschiedenis ervan gaat tot ruim 10.000 jaar terug. Het zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en geweekt in water, waardoor ze eetbaarder werden. Zo ontstond een soort van broodpap. Die werd gekookt en van de dikke pap werd een platte ronde koek gevormd die werd gedroogd in de zon of gebakken in hete as. Tot op de dag van vandaag wordt op die manier brood gemaakt.

Dat je brood kon later rijzen zou bij toeval ontdekt zijn in Egypte, zo'n 3500 jaar geleden. Daarvoor wordt aanvankelijk een restje deeg van de vorige dag gebruikt, dat vaak al een beetje zuur was geworden. Pas later komt het gebruik van gist en zuurdesem in zwang.

Vele soorten

Brood bestaat in allerlei soorten en maten. Maar de basis is dezelfde: tot bloem gemalen graan wordt vermengd met water waaraan (meestal) een rijsmiddel wordt toegevoegd. Verschillende granen kunnen in het deeg worden verwerkt: tarwe, rogge, maïs, spelt... Soms wordt naast water ook melk toegevoegd in het beslag. Het meest gangbare rijsmiddel is gist. Soms wordt ook zuurdesem gebruikt en er zijn ook broden die geen rijsmiddel bevatten.

Op die basis kan je gaan variëren door het toevoegen van vetten, eieren, kaas, suiker, vruchten, noten, zaden of kruiden.

Geduld

Brood maken is niet moeilijk, maar vraagt wel wat geduld: verkrijgt immers het beste resultaat als je het deeg twee keer laat rijzen. En dat vraagt nu eenmaal wat tijd. Ook het kneden vraagt wat oefening - zelfs als je een keukenrobot gebruikt.

Misschien heb je niet van de eerste keer een perfect gerezen brood - mij wilde het rijzen eerst niet zo goed lukken. Maar niet getreurd: ook dan smaakt zelfgebakken brood superlekker.

RECEPTEN (Peter Balcaen)

Hoevebrood

Tarwe-roggebrood

Melkbrood

Notenbrood

Toastbrood met kruiden

Onze partners