Een (k)oud kunstje

31/05/17 om 12:41 - Bijgewerkt om 14:14

Om zelf ijs te maken heb je niet per se een ijsmachine nodig. Met een blender, een diepvriezer en enkele simpele trucs bereid je in een wip frisse waterijsjes, smeuïg vruchtenijs of ijsgebak.

Een (k)oud kunstje

Glaasjes vanille-ijsparfait met frambozencoulis © © heikki verdurme

Zin in een verfrissend ijsje op een warme, zonnige dag, maar geen kraampje in de buurt? Zelf ijs maken is helemaal niet moeilijk. De Romeinen waren verzot op sorbets, bereid met sneeuw en smaakmakers als fruit, honing of wijn. Ook de Arabieren en de Chinezen kenden al eeuwen geleden de bevroren lekkernij. Vanaf de vijftiende eeuw veroverde roomijs vanuit Italië de rest van de wereld. De ijsmachine bestond nog niet. En ook vandaag kan het zonder. Op twee manieren zelfs.

Luchtig en smeuïg

De eerste mogelijkheid: je bevriest het fruit en blendt het daarna met de andere ingrediënten tot een suikersiroop. We spreken dan van 'waterijsjes'. Daar zit weinig lucht in.

De tweede mogelijkheid: je bereidt 'niet-geturbineerd' ijs, in de vorm van een ijsmousse of ijsoufflé. Stevig opgeklopt schuim of slagroom zorgt voor de luchtigheid. De basisingrediënten voor niet-geturbineerd ijs zijn dezelfde als voor roomijs: volle melk, slagroom, suiker en eierdooiers. Het resultaat lijkt erg op het smeuïge roomijs dat je in de winkel koopt. Je kunt er vruchten, chocolade, noten of andere smaakmakers aan toevoegen.

Probleempje: zelfgemaakt ijs kan makkelijk kristalliseren. Het wordt dan veel harder dan ijs dat je koopt en geeft niet echt een prettig gevoel in de mond. Om het euvel te voorkomen, verminder je de hoeveelheid water, die de oorzaak is van die hardheid. Ook essentieel: schep het beslag goed om om het romig en luchtig te maken. Het geheim van smeuïg, zelfgemaakt ijs zit vooral in de juiste verhouding van de ingrediënten.

Een tip: zet het ijs een halfuurtje in de koelkast voor je het serveert. Dan wordt het wat zachter en smelt het lekkerder op de tong.

Tekst Sabine Lamiroy Foto's Heikki Verdurme

RECEPTEN

Christophe Declercq is vakleraar Banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte en auteur van diverse kookboeken. Hij zet je op weg met zeven overheerlijke recepten om ijs te maken zonder machine.

Citroenijsmousse in combinatie met mangoijsmousse

Glaasjes vanille-ijsparfait met frambozencoulis

IJsgebakjes van bosvruchten

IJslolly's van kiwi en ananas

IJsparfait van magere kwark met koekjes van granola

IJstaart van vanille-ijs en aardbeienijs

Waterijsjes van kersen

Lees meer over: