Duurzaam denken

06/03/14 om 13:23 - Bijgewerkt om 13:23

Bron: Knack Weekend

Voedsel zomaar weggooien? Niets van! De vzw Vol-au-vent sensibiliseert kinderen tijdens de Week van de Voedselwacht.

Duurzaam denken

Voedselwachters delen verantwoorde soep uit tijdens een schoolactie. © Vol-au-vent

Een tijd geleden onderzocht de grote Britse warenhuisketen Tesco wat er gebeurde met een aantal bederfbare producten in de rekken. Van het brood werd zowat de helft nooit geconsumeerd maar weggegooid. Bij voorverpakte sla was dat zelfs 68% van het product, waarvan ongeveer een derde door de verbruiker in de vuilnisbak werd gegooid. Tesco heeft naar aanleiding van die resultaten bepaalde porties en aanbiedingen aangepast.

Gemiste kans

Voedsel weggooien omdat het er niet perfect uitziet, omdat we het niet op kunnen of omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is: het is bij ons bijna een reflex geworden. Voedsel uit de vuilnisbak van een supermarkt vissen, dumpster diving, is wettelijk verboden en tot voor kort mochten warenhuizen de voedingsproducten die ze wilden weggooien niet eens weggeven aan hulporganisaties, zelfs al waren ze nog perfect eetbaar. Vandaag gebeurt dat gelukkig steeds vaker.

Een gebrek aan respect voor voedsel is dat. Maar nog veel meer een gemiste kans. Met al het in het Westen weggegooide voedsel kan je makkelijk de honger uit de wereld helpen. Dat hangt bovendien samen met de fameuze ecologische voetafdruk, die een stuk kleiner zou kunnen, met amper invloed op ons comfort. Meer nog, we zouden geld sparen: volgens het informatiecentrum Oivo gooien we met z'n allen jaarlijks zo'n 175 euro per persoon weg.

Verantwoord omgaan met voedsel begint met kennis: wanneer groeit wat in de moestuin, waar komt ons voedsel vandaan, welke vissoorten zijn er zoal behalve kabeljauw en tonijn, wat kan je doen met overschotten? Informatie die je met een beetje sprokkelen wel vindt, en ook Nest draagt geregeld zijn steentje bij.

Berenmuts

Maar voor kinderen was er op dit vlak nog niet zoveel, terwijl je aandacht voor voedsel net best heel jong aanleert. Dat vond de vzw Vol-au-vent, die ook de Week van de Smaak organiseert. Zij trokken de Voedselwacht op: een project rond voedsel voor kleuters en de lagere school in Vlaanderen en Brussel dat helemaal draait rond het begrip duurzame voeding.

Centraal punt in dit alles is een website boordevol materiaal rond zes thema's: vis, groenten, voedselkilometers, kraantjeswater, koken met restjes en het bewaren van voedsel. Voor elk van die thema's is er een filmpje, maar je vindt ook foto's van toepassingen in de klas, suggesties voor activiteiten en een verwijzing naar didactisch materiaal. Symbool van het project is een stoere figuur met een berenmuts en een vork in plaats van een wapen op de schouder.

Van 31 maart tot 4 april is er de Week van de Voedselwacht. Klasjes of scholen mogen tot 15 maart projecten insturen rond de thema's. De activiteit zelf hoeft niet per se tijdens die week plaats te vinden. Wie wint, krijgt bijvoorbeeld een topchef in de klas of wordt beloond met een spel. Inschrijven kan heel gemakkelijk via de website.

Lees meer over: