De hele winter zoet

09/10/13 om 19:30 - Bijgewerkt om 19:30

Bron: Knack Weekend

Vijf heerlijke winterconfituren met een vleugje zon erin: meer heb je niet nodig om die koude maanden door te komen.

De hele winter zoet

Het zou zonde zijn om het maken van confituur te beperken tot de zomermaanden. Elk seizoen biedt immers zijn eigen schatten. De herfst en winter schenken voldoende vruchten die uitnodigen tot bijzondere verwerkingen en verrassende combinaties. Het laatste boomgaardfruit, haagvruchten, kleurrijke citrusvruchten of winterpompoen vormen geslaagde huwelijken met specerijen en noten. Een kleine inspanning volstaat om op elk moment van de dag te kunnen genieten van onweerstaanbare smaken: als broodbeleg, op cake, bij wildgerechten of bij de kaasplank.

Het fijne van zelf confituur maken is dat ze steeds weer anders zijn. Door smaakmakers als kruiden, alcohol of specerijen toe te voegen of verschillende soorten vruchten te mengen kan je er echt een eigen draai aan geven. Textuur en smaak kunnen zo eindeloos variëren.

Misschien heeft u nostalgische herinneringen aan vroeger met een aanrecht vol potjes. Generaties moeders maakten confituur met een grote ketel op het vuur om zo veel mogelijk vruchten te verwerken. Ze waren trots op hun uitgebreide provisiekast vol kleurrijke potten. Nu is het maken van confituur veeleer iets dat je doet voor je plezier, omdat het zo puur en vooral zo tongstrelend lekker is.

Suiker, hét bewaarmiddel

Zelf confituur maken is vrij eenvoudig, je staat er hooguit een uurtje voor in de keuken. Eigenlijk heb je maar twee dingen nodig: vruchten en suiker. Het soort suiker dat je gebruikt, hangt af van het pectinegehalte van de te verwerken vruchten. Pectine komt van nature voor in fruit en zorgt ervoor dat de confituur stolt en niet vloeibaar blijft na afkoeling. Toch heeft niet elk fruit hetzelfde pectinegehalte. Bij vruchten met veel pectine kan je zuivere kristalsuiker gebruiken, bij vruchten met weinig pectine is het aangeraden geleisuiker te gebruiken. Geleisuiker is kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd.

Een andere oplossing is een neteldoekje met citruspitten te laten meekoken. Citroen - of appelsap toevoegen is tevens een probaat middel om de confituur te laten dikken. Citrusvruchten en appels zitten namelijk boordevol pectine. Citroensap heeft dan nog het extra voordeel dat de smaak en de kleur van de confituur versterkt wordt terwijl fijngeraspte citroenschil een oppepper is voor elke confituur. Kijk in alle geval het pectinegehalte van vruchten na voor u aan de slag gaat.

Extra geleisuiker maakt het mogelijk om confituur met bijzonder weinig suiker te maken. Bruine suikersoorten geven dan weer een uitgesproken smaak en donkere kleur. Kies altijd rijpe, gave vruchten, deze geven een volle smaak. Mijd echter overrijpe exemplaren, die kunnen de confituur bitter maken. Diepgevroren fruit komt ook in aanmerking. Het is van cruciaal belang om de juiste verhoudingen te respecteren. Weeg daarom het fruit pas nadat het schoongemaakt en uitgelekt is.

Pittige potten

Het is belangrijk dat de potten die u gebruikt helemaal schoon zijn en goed afsluiten. Werk bij voorkeur met glazen potten die u goed steriliseert door ze in heet water te dompelen. Laat ze daarna goed uitdampen en drogen aan de lucht. Droog ze vooral niet af met een keukendoek, want dan kunnen katoenvezeltjes achterblijven. Ook handig is het om de potten een halfuurtje in een hete oven ( 120°) te plaatsen. Dit steriliseren is nodig om alle micro-organismen te doden die de confituur zouden kunnen aantasten of laten beschimmelen. Vul de potten met de confituur als ze nog warm zijn.

Dek de potten altijd goed af, bijvoorbeeld met een goed afsluitbaar deksel of een stukje cellofaan. Zo kan er geen zuurstof bij de confituur komen en blijft hij langer goed. Nog beter is het de confituur te verzegelen met een laagje paraffine. Werk met twee laagjes paraffine waartussen u een touwtje(lus) legt, zodat u het bekomen dekseltje in één ruk van het potje kan halen. Label de potten, dat kan op een heel persoonlijke manier door bijvoorbeeld een mooi handschrift, een vrolijke tekening of een foto afdrukje. Noteer de bereidingsdatum, de inhoud en de houdbaarheidsdatum.

Bewaar de confituren tenslotte op een donkere, koele plek. Buiten de koelkast zijn ze zeker 6 tot 12 maanden houdbaar. Suikerarme confituren moet u zo snel mogelijk gebruiken. Als een pot geopend is, bewaart u de confituur best in de koelkast. Zit er toch nog wat schimmel op het potje als u het openmaakt, dan schept u die er gewoon af en geniet evenzeer van zoete, hemelse wintersmaken.

Tekst en foto's Christl Exelmans

RECEPTEN

Confituur met peer en vijg

Confituur van kastanje en beukennoot

Confituur van kumquats, sinaasappel en tonkaboon

Confituur van pompoen en vanille

Gelei van bloedsinaasappels en gember

Lees meer over: