De basis: lente-ui

11/07/13 om 15:49 - Bijgewerkt om 15:49

Bron: Knack Weekend

Vijf recepten met lente-ui in de hoofdrol.

De basis: lente-ui

Alle soorten uien, sjalotten, prei, knoflook en bieslook behoren tot de familie van de uien, de soort genaamd Allium. Hoewel lente-ui, ook wel bosui genoemd, gewoon verkrijgbaar is in de supermarkt, is het de minst gebruikte uiensoort in de keuken. Zelden of nooit speelt lente-ui de hoofdrol in een gerecht, en meestal is de smaak te licht om de groente op de voorgrond te brengen. Lente-ui wordt met moeite zelfs groente genoemd en wordt voornamelijk als smaakmaker in salades gebruikt. Maar het kan ook anders...

Bosuien stammen oorspronkelijk uit het zuidwesten van Siberië. De plant wordt al meer dan tweeduizend jaar geteeld in China en kwam in de zestiende eeuw naar Europa. Hoewel de stengelbasis wat verdikt is, vormt de bosui geen echte ui. De witte stengel is langer en vleziger dan die van bieslook en de lange groene bladeren zijn hol. Ze kunnen tot 1,5 meter lang worden, maar zijn zelden langer dan 30 cm. Tijdens de groei wordt de bosui vaak gedeeltelijk aangeaard, zodat het witte stengelgedeelte langer wordt. De smaak is iets scherper dan die van bieslook, maar zachter dan die van echte ui.

Het merendeel van de bij ons verkrijgbare lente- of bosuien wordt vaak opgekweekt uit zaad van de gewone ui of als zijscheuten van sjalotten. Lente-ui wordt in Europa niet vaak gebruikt, hoewel de Ieren ze in champ (verrijkte puree) en brandnetelsoep verwerken, en de Fransen soms in quiche of groentetaart.

De Chinese en Japanse keuken gebruikt vaak ook de stengelui of grove bieslook (Allium fistulosum). In Engeland heet die Welsh onion, de Duitsers noemen hem winterui en de Fransen zeggen ciboule. In China is het de traditie om lente- of bosui te gebruiken bij rundvlees en knoflook bij varkenvlees.

Wij geven u vijf recepten met lente-ui die zijn smaak op de voorgrond brengen. Dat betekent niet altijd dat de lente-ui op de voorgrond staat, maar dat soms andere hoofdingrediënten hem versterken, zoals prei of knolselderij.

Tekst Filip Verheyden Foto's Kris Vlegels

RECEPTEN

Preisoep met lente-ui en bieslookolie

Mousse van knolselderij met rode tapenade en pesto van lente-ui met cashewnoten

Ierse champ

Franse taart van lente-ui

Gebakken jakobsschelpen met gegrilde lente-ui en mousseline met vadouvan

Lees meer over: