De basis: gember

21/03/13 om 20:06 - Bijgewerkt om 20:06

Bron: Knack Weekend

Gember staat al sinds de Oudheid bekend als smaakmaker in gerechten én als geneesmiddel. Wij serveren u vier recepten.

De basis: gember

Gember is al sinds de Oudheid bekend als smaakmaker in gerechten en als geneesmiddel. De plant wordt in oude Chinese en Indische geschriften vermeld en was ook geliefd bij de Grieken en de Romeinen, die hem meer dan 2000 jaar geleden introduceerden in het Middellandse Zeegebied. In de rest van Europa kwam gember pas tegen het einde van de dertiende eeuw in de belangstelling en dan voornamelijk als afrodisiacum. Later nam zijn populariteit af.

Gember heeft tot 1,5 meter hoge stengels en vermeerdert zich via de wortelstok. De opgezwollen knollen verschillen per soort in grootte en vorm en zijn geel, zandkleurig, wit of rood. De smaak van gember is te omschrijven als kruidig en scherp. De schil van jonge wortelstokken is dun en eetbaar.

Geneeskrachtig

Gember is al heel lang bekend om zijn geneeskrachtige werking: het werkt stimulerend, ontsmettend, vochtafdrijvend en koortswerend. Voor sommigen is het een afrodisiacum en wekt het de eetlust op. Gember zou ook de spijsvertering bevorderen, winderigheid voorkomen en goed helpen bij verkoudheid, hoest, reisziekte en reuma.

Vers of gedroogd

Gember is vers en gedroogd te koop, maar ook als poeder, gekonfijt, op siroop of fijngesneden in azijn. Verse gember moet stevig, glad en vrij van schimmel zijn.

Verse gember is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken, waar men er zowel hartige als zoete gerechten mee kruidt. Men vindt hem ook vaak in jam en bonbons. In Japan geeft men gekonfijte gember bij sushi en sashimi. In onze westerse wereld wordt gember vooral gebruikt voor het kruiden van gebak, koekjes, peperkoek en compote, of toegevoegd aan gerechten met kerrie. De etherische olie wordt als smaakstof gebruikt bij de vervaardiging van bier en frisdranken zoals ginger ale. Gember past ook uitstekend bij appels en bananen. Verse gember heeft een sterkere smaak dan gedroogde en gemalen gember.

Hoe verwerken?

Verse gember blijft in de fruitschaal ongeveer 1 maand goed en mag pas vlak voor gebruik worden geschild. Vervolgens raspt men hem of snijdt men hem in brunoise of julienne. In warme gerechten wordt hij bij voorkeur op het einde van de kooktijd toegevoegd.

Tekst Filip Verheyden Foto's Kris Vlegels

Recepten:

Pompoensoep met gember, chili en pompoenpitolie

Tartaar van zalm met gember, verse geitenkaas en ansjovis

Gegrilde eendenborst met gebakken lente-ui en gember-appelsaus

Mojito met gember

Lees meer over: