Bioweek wordt Biocampagne van 3 jaar

10/05/16 om 14:02 - Bijgewerkt om 16:30

De Bioweek is niet meer. In plaats daarvan pakt BioForum Vlaanderen uit met een campagne waarbij twee tot drie keer per jaar één product in de kijker wordt gezet. Wim Lybaert, moestuinier in hart en nieren, zet er zijn schouders onder.

Bioweek wordt Biocampagne van 3 jaar

Wim Lybaert is het gezicht van de Biocampagne. © Francois De Heel

"Onze boeren zorgen dat we kunnen eten, daar draait het om. Zonder hen zouden onze borden leeg zijn: zo simpel is dat", betoogt Wim Lybaert. "Door zelf te moestuinieren, weet ik hoeveel moeite je moet doen om iets oogstbaar van je land te halen." Met verve breekt hij een lans voor de boerenstiel en voor bio: "Voor mij is bio de toekomst van de landbouw. maar dan wel gecombineerd met een afzetmarkt dichtbij de boerderij. Ik vind het onnozel dat we asperges uit Peru importeren, terwijl je bij ons vanaf april de beste asperges hebt van de hele wereld. Hetzelfde met aardbeien, tomaten... zoveel dingen die wij in Vlaanderen kunnen telen!"

Win voor 20.000 euro culinaire geschenken!

Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een combi-stoomoven AEG Procombi Plus.

RIJKDOM

En laat dat nu precies het doel zijn van de nieuwe campagne: mensen doen beseffen dat er een rijk aanbod is aan biologische producten in ons land. Dit jaar nog zijn er twee campagneweken: in juni (4-12/06) gaat alle aandacht naar zuivel en eieren, in september (17-25/09) ligt de focus op groenten en aardappelen. Dat is bewust, om veel meer aspecten van de verschillende sectoren aan bod te kunnen laten komen.

Hun vernieuwde website www.biomijnnatuur.be, staat vanaf juni volledig in het teken van zuivel en eieren. Je vindt er portretten van bioboeren en -verwerkers, recepten, productinformatie en antwoorden op de meest gestelde vragen. De online kalender staat vol leuke activiteiten binnen iedere campagneperiode. Gaande van workshops tot opendeurdagen en kortingen in biowinkels.

ZUIVEL EN EIEREN

Eieren

Eieren © Wout Hendrickx

Melk en yoghurt

Melk en yoghurt © Wout Hendrickx

Veel mensen vragen zich af of melk niet altijd biologisch is? Dat komt immers toch altijd van een koe, schaap of geit? BioForum zet daarom deze eerste periode zuivel in de kijker. Want lang niet àlle melk in de supermarkt is biologisch? Om dat label mee te krijgen moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo mogen de dieren buiten grazen, krijgen ze zo weinig mogelijk medische behandelingen en eten ze 100% biologisch voer.

Melkveehoudster Lien Debergh ('t Vier Uiterstenhof) en haar broer en kaasmaker Dries Debergh ('t Dischhof) werken al sinds 2000 volledig biologisch. "Bij de gewone productie worden koeien echt leeggemolken, waardoor ze hun zwangerschap niet meer aankunnen", vertelt Lien. "Als de koe zich gelukkig voelt, merk je een groot verschil in de kwaliteit van de melk en dus ook van de kaas."

Kaas

Kaas © Wout Hendrickx

Dries gebruikt de melk van Lies' koeien om ambachtelijke kazen te bereiden. "De melk uit de uier wordt vrijwel meteen in kaas verwerkt, bio wil zeggen: zo weinig mogelijk tussenstappen", vertelt Dries.

WAAROM BIO?

De bioconsumptie steeg in 2015 wel met 18% (biorapport VLAM), mede dankzij een ruimere beschikbaarheid in verschillende winkels. BioForum Vlaanderen speelt hier op in door de consument een platform te bieden waar ze biohandelaars in hun buurt snel kunnen terugvinden. Op hun website verzamelden ze in hun online biogids 1500 punten verspreid over heel Vlaanderen.

Toch wil de organisatie aansporen tot meer biologische consumptie. Maar waarom zou je nu voor bio kiezen? Wij zetten hun voornaamste redenen op een rijtje:

- Het is puur en vol van smaak, doordat bijvoorbeeld het brood de tijd krijgt om te rijzen.

- Het is gezond, de verse groenten komen uit een vruchtbare bodem en de dierlijke producten komen van gezond vee.

- Door natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de boer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allen ten goede komt.

- De dieren krijgen voedzaam biologisch voer en krijgen tijd om te groeien in een ruime en zonverlichte stal. Ze komen vaak buiten.

- De agro-ecologische aanpak biedt de beste garantie om de wereld te voeden zonder de draagkracht van de aarde te overstijgen.

Info: www.biomijnnatuur.be

Hanne De Groodt