Bier pairing: 10 recepten, 1 boek en 1 brochure om te proeven van Belgisch bier

01/10/15 om 13:57 - Bijgewerkt op 02/10/15 om 15:32

Bier met kaas, tapas met bier en een stad die zich profileert als bierstad: drie keer bier in de hoofdrol.

Bier pairing: 10 recepten, 1 boek en 1 brochure om te proeven van Belgisch bier

Dat speciale bieren opnieuw in de lift zitten, hoeven we je niet te vertellen. Met de regelmaat van de klok wordt een nieuw, vaak ambachtelijk gebrouwen bier op de markt gepresenteerd.

Aan de andere kant groeit de belangstelling voor food pairing: fijne gerechten waarbij zo'n bijzonder biertje gewoonweg heerlijk smaakt.

Kaas natuurlijk

Een natuurlijke compagnon van bier is kaas. Al moeten we ook hier wat nuanceren: niet elke kaas past bij om het even welk bier. En dat het niet altijd makkelijk kiezen is beseffen ook de kaas- en bierproducenten. Zo gingen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel en Palm Belgian Craft Brewers in zee met chef Vicky Geunes, die voor de gelegenheid tien verrassend moderne bier-en-kaascreaties creëerde.

Op het menu:

Zuurdesembrood met gegrilde peer en knolselder + Rodenbach Vintage

Zuurdesembrood met gegrilde peer en knolselder + Rodenbach Vintage © Nest

Crostini met rode biet en zwarte olijven + Palm Hop Select

Zuurdesembrood met gegrilde peer en knolselder + Rodenbach Vintage

Boerenbrood met witloofsalade en gerookte paling + Brugge Tripel

Cannelloni met warmoes + Cornet

Spinaziewrap met eitje + Palm Hop Select

Gerookte kipfile met verse vijgen + Rodenbach Caractère Rouge

Spiesje met dadels, ham en champignons + Rodenbach Caractère Rouge

Gepofte winterwortel met kaascrème + Cornet

Ragout van champignons en kaaspuree + Rodenbach Grand Cru

Tartaar van rund met chips van pastinaak + Cornet

Op de site van Brouwerij Palm staat overigens een handige tool waarmee je kan zien welke van hun bieren je bij bepaalde gerechten kan schenken. Zo leer je dat Brugge Tripel perfect past bij kreeft en Rodenbach Grand Cru bij varkensvlees.

Biertapas of Bapas

boek 'Bapas'

boek 'Bapas' © Nest

Vier jaar geleden publiceerde Karl Van Malderen al een eerste boek over Bapas, oftewel tapas met bier. Toen nog met Sven Gatz en Jan Pille als co-auteur. Dit jaar verscheen bij Manteau een nieuw boek 'Bapas' (24,99 euro), waarin Van Malderen de bier pairing naar een hoger en technischer niveau tilt. Per bier wordt de smaak geanalyseerd en in een grafiek weergegeven. In het bierpairingwiel wordt vervolgens aangegeven welke ingrediënten qua smaak, aroma en textuur goed aansluiten bij het bier. Daarbij werd niet over een nacht ijs gegaan: proefrecepten werden aan een testpanel geserveerd om een zo evenwichtig mogelijk resultaat te bekomen. Daarmee heb je als lezer en liefhebber eigenlijk de sleutel in handen om zelf te gaan experimenteren.

Voor wie dat laatste een brug te ver is: het boek bevat ook 40 recepten waarbij telkens een specifiek Belgisch bier wordt gepresenteerd.

Op de kaart onder meer:

Brochette van tijgergarnaal met milde curry, basmatirijst en Tripel Karmeliet

Schapenkaaskroketje met puntpaprikasalsa, amandel en Tongerlo Blond

Pizza met parmaham, oregano, buffelmozzarella en Omer

Gefrituurde kabeljauw met wasabikroepoek, ansjovisremoulade en Lamme Goedzak

Crazy popcorn met chorizo, inktvis, zwarte mayonaise en Brugse Zot

Tortilla van Mechelse koekoek, avocado, limoen, koriander en Gouden Carolus Tripel

Chocoladebrownie met peer, pistache-ijs, argandressing en Kwak

Bieramisu van witte chocolade met frambozen en Lindemans Framboise

Bier in vrouwenhanden

Mechelen profileert zich meer en meer ook als bierstad en countert daarbij het idee dat bier vooral een mannendrank is. Met Brouwerij Het Anker (o.m. Gouden Carolus en Maneblusser) heeft de stad ook een grote troef in handen. Vanaf morgen (2/10/15) wordt de campagne 'Bier in vrouwenhanden' afgetrapt.

Bier in vrouwenhanden

Bier in vrouwenhanden © Nest

Het eerste element in die campagne is de belevingsbrochure en multimediale themawandeling 'Bier in vrouwenhanden'. Daarin ontdek je hoe vrouwen een belangrijke (!) rol speelden in de Mechelse brouwgeschiedenis en waarom Keizer Karel zijn geduld verloor in Brasserie Den Beer. Via het bijgevoegde proefplan leer je wat food pairing betekent. Je kan het zelfs proeven want verschillende Mechelse horecazaken serveren enkele unieke gerechten in combinatie met Belgische bieren.

De campagne behelst nog meer dan alleen een belevingsbrochure: workshops, culinaire wandelingen, culigolf... Maar die activiteiten gaan pas van start in het voorjaar van 2016. We houden je op de hoogte.

Onze partners