Bewust gezond

17/12/15 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:39

Het einde van het jaar nadert en het lijstje 'goede voornemens' groeit. Bewuster en gezonder leven is wellicht een van de items op die bucket list. Vijf boeken om inspiratie uit te putten.

Bewust gezond

Elk jaar opnieuw staat dit in de top tien van mijn lijstje 'goede voornemens': meer letten op mijn gezondheid, op wat ik eet en vooral hoe. Intussen is lang duidelijk dat dit continue aandacht vraagt én dat dit voornemen, in de drukte van alle dag, wel eens als sneeuw voor de zon wil verdijnen. Maar kijk, dit jaar ligt er hulp op tafel: xxx boeken om inspiratie uit te putten.

Be-Time

Be-Time © GF

1/ In Be-Time (Lannoo, 24,99 euro) focust Martine Prenen op 'blij, bewust en budgetvriendelijk leven'. Het boek bevat tientallen ideeën, receptjes en tips. Van de georganiseerde koelkast tot een gezichtsmasker, van isolatie met bubbelplastic tot de gezonde lunchbox... Ze nodigen je uit om jezelf, je gedragingen en je omgeving anders te bekijken en sporen je aan om het anders aan te pakken.

Puur Eten 02

Puur Eten 02 © GF

2/ Puur Eten 2 (Lannoo, 24,99 euro) is het nieuwste kookboek in de reeks waarmee Pascale Naessens onlangs in de prijzen viel. Opnieuw breekt zij een lans voor gezonde voeding en voor kwaliteitsvolle producten. Zoals altijd zijn de foto's ongemeen aantrekkelijk en wordt in de recepten gebruik gemaakt van een beperkt aantal ingrediënten. De vissoep en het gehakt met bloemkoolpuree en tomaten staan alvast op ons lijstje om uit te proberen.

De Etiquettebijbel

De Etiquettebijbel © GF

3/ Onverwacht misschien in dit lijstje, maar in De Etiquettebijbel (24,99 euro, Houtekiet) van Brigitte Balfoort gaat het over veel meer dan alleen tafelmanieren en kledingregels. Balfoort heeft het vooral over de manier waarop we anderen bejegenen. Op het werk en aan tafel, maar ook bij speciale gelegenheden en op het internet. Anderen respectvol benaderen, daar draait het om. En dus ook: je bewust zijn van wat wel en niet door de beugel kan.

Handboek voor de thuisdrogist

Handboek voor de thuisdrogist © GF

4/ Het heft in eigen handen nemen voor een duurzamer leven. Vanuit die motivatie maakte Natalie Schrauwen samen met zus Sarah het boek Handboek voor de thuisdrogist. Kitchen Lab (Stichting Kunstboek, 19,95 euro). De titel vertelt meteen waarover het gaat: de keuken als laboratorium om allerlei producten zelf te maken. Het boek bevat tientallen recepten. Om scheerzeep te maken bijvoorbeeld, of mondwater, antikaterthee en siroop om de keel te smeren. Maar ook voor geurstokjes, waspoeder en allesreiniger. Ooit al zelf vetkrijtjes gemaakt? Of papierlijm? Geen groter plezier dan het zelf te maken. En het leukste is: voor de meeste producten heb je niets meer nodig dan wat al in je keukenkastjes staat. Prijken nu op ons to-dolijstje voor 2016: de eeltgel, het zweetpatépoeder, de kruidige citrusafwaszeep en de heavy duty handzeep.

Op dieet? Doe normaal!

Op dieet? Doe normaal! © GF

5/ Wie 'gezonder eten' zegt, denkt vaak ook aan 'gewicht verliezen'. En dus diëten. Dan klinkt een titel als Op dieet? Doe normaal! (Kosmos Uitgevers, 17,99 euro) bijzonder fris in de oren. Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn focust nu eens niet op calorieën tellen en gezonde recepten. Hoe en waarom ontstaan bepaalde eetpatronen? Waarom wil je soms blijven eten terwijl je eigenlijk genoeg hebt? Wanneer spelen emoties een rol en waarom is het zo lastig om een dieet vol te houden? En hoe kun je voor eens en altijd de knop omdraaien en gezonder gaan eten? Op deze vragen tracht Ligtelijn een antwoord te geven. Maw ze maakt je bewust van de patronen die je eetgedrag sturen en hoe je jezelf eigenlijk continu saboteert. En, heel belangrijk, ze vertelt je hoe je dit gedrag kan ombuigen zonder je te verzwijgen hoe moeilijk dit kan zijn.