BBQ: meer dan alleen maar worst

30/05/16 om 16:48 - Bijgewerkt om 17:00

Dat Belgen graag barbecueën is wel duidelijk. Vanaf de zon tevoorschijn komt, worden kolen en spatels bovengehaald. Wat we het liefst op de barbecue zien liggen? Worst! Nest geeft je enkele alternatieven.

BBQ: meer dan alleen maar worst

Uit een onderzoek dat Lidl in april bij 1000 Belgen uitvoerde, blijkt dat 33,5 procent van de Belgen meerdere keren per maand barbecuet tijdens de zomer. En 71 procent daarvan durft zelfs de barbecue in de lente al eens aansteken.

Win voor 20.000 euro geschenken!

Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een culinair geschenk van Kenwood, Zwilling, BergHOFF, AEG of Les Secrets du Chef!

Liefst van al eten we worst, maar ook ribbetjes doen het niet slecht. Klassieke gerechten spreken nog steeds het meest aan, terwijl andere dingen niet per se moeilijk hoeven te zijn of veel tijd in beslag hoeven te nemen. Ook groenten zijn essentieel voor een zomerse, geslaagde barbecue. Daarom geeft Lidl bij ieder vleesproduct dat je bij hen koopt voor op de BBQ, er gratis groenten bij.

Met, wat gezegd wordt, prachtig weekendweer in aankomst, hopen wij je alvast te inspireren met deze recepten.

APERO: BBQ-brood

BBQ-brood

BBQ-brood © GF

Dit heerlijke brood heeft geen lookboter nodig, zoals traditioneel wordt gedaan bij een barbecue. Simpel en puur, maar vol van smaak.

Ingrediënten: klein rond brood, olijfolie met rode peperbollen en rozemarijn, grof zeezout, verse tuinkruiden (tip: tijm, rozemarijn, oregano en bieslook)

Bereiding: snij het brood in dambordpatroon, tot net niet aan de bodem. Snij de tuinkruiden grof, vul het brood ermee, bestrooi met grof zeezout en besprenkel binnenin en bovenop met voldoende olie.

Tip: gril indirect op 180° gedurende 15 minuten (tot wanneer het brood binnenin warm is)

VIS: papillot van zalm met spinazieroom en venkel

Papillot van zalm met spinazieroom en venkel

Papillot van zalm met spinazieroom en venkel © GF

Vis scoort het minst goed op de barbecue, massaal stemde de Belg op vlees. Nochtans zijn er veel mogelijkheden met vis op de gril, neem nu een papillot of een spies met scampi's. Lekker fris en fruitig.

Ingrediënten: 1 sjalot, olijfolie, witte wijn, 1 handje jonge spinazieblaadjes, 1 dl culinaire room, sap van 1 citroen, 4 porties zalmfilet, 1 venkel en peper en zout

Bereiding: pel en snipper de sjalot fijn, fruit glazig in een scheutje olijfolie. Blus met een scheutje witte wijn en voeg de spinazie toe. Giet er de room bij, breng op smaak met het citroensap en kruid met peper en zout. Mix alles fijn in een blender. Vet 4 stukken aluminiumfolie in met boter en leg er de zalmfilets op. Lepel er de spinaziesaus over. Snij de venkel flinterdun, besprenkel met olijfolie en citroensap, kruid met peper en zout. Verdeel over de zalm en vouw de papilloten dicht. Bak de papilloten 8 minuten op de barbecue. Serveer meteen.

GROENTE: courgettes met Parmezaanse kaas

Courgettes met Parmezaanse kaas

Courgettes met Parmezaanse kaas © GF

Zonder groenten zou een barbecue maar saai zijn. Niets leuker dan op voorhand allerhande slaatjes te bereiden. Varieer verschillende salades met groenten op de barbecue zoals deze courgette met enorm veel smaak.

Ingrediënten: 1 courgette, Parmezaanse kaas

Bereiding: snij de courgette in schijfjes van 1 cm dik. Strijk beide zijden in met grillolie. Gril de courgette rechtstreeks boven de kolen. Draai regelmatig om. Bestrooi de courgette met geraspte Parmezaanse kaas.

Hanne De Groodt

Bron: Lidl