BBQ-bijbel:lijvig en smakelijk

24/06/15 om 16:09 - Bijgewerkt op 08/07/15 om 14:29

Een kwarteeuw. Zolang bestaat restaurant Elckerlijk. 25 jaren waarin Peter De Clercq het barbecueën in Vlaanderen naar een hoger niveau tilde. Met de 'BBQ. Outdoor Cooking Bijbel' blikt hij terug en serveert tegelijkertijd 101 toprecepten.

BBQ-bijbel:lijvig en smakelijk

De 'BBQ. Outdoor Cooking Bijbel' is meer dan het zoveelste barbecueboek. Het is om te beginnen een luxueuze turf met hardcover en leeslint, 23 x 29 cm groot en 360 pagina's dik. Binnenin maakt Peter De Clercq je deelgenoot van zijn passie voor vuur en voor lekker eten. Met smaak vertelt hij hoe het allemaal begon: hoe de passie die hij deelde met zijn schoonvader het startschot betekende voor een restaurant, hoe hij wereldkampioen barbecue werd in Jamaïca en hoe dat het vuur pas echt goed aan de lont stak...

Hoewel die terugblik vrij kort is (in verhouding tot het gehele boek), geeft het een goed beeld van hoe De Clercq is gegroeid: nooit stilstaand, altijd op zoek naar nieuwe smaken en producten. Het hoeft dus ook niet te verwonderen dat hij inmiddels een eigen moestuin heeft, naast het restaurant, waar hij allerlei bijzondere groenten en kruiden kweekt die vervolgens hun weg vinden naar de keuken en uiteindelijk het bord. "Proef maar eens", wijst hij terwijl we door de tuin lopen. Olijfkruid, citroenverbena, kerrieplant,... Sommige werden meegebracht uit verre landen.

In een weide verderop staan zijn eigen koeien. Want spelen kruiden een belangrijke rol, de kwaliteit van het vlees is nog belangrijker. En dus kweekt hij het Oost-Vlaams wit-rood ras in zijn achtertuin. Het vlees hangt hij te rijpen in speciale koelkamers voor een optimale smaak.

parelhoen

parelhoen © Heikki Verdurme

Verreweg het grootste stuk van het boek wordt ingenomen door 101 toprecepten: stuk voor stuk gerechten die de amateurkok aankan - al heb je voor sommige wel wat ervaring nodig. Ze worden vooraf gegaan door marinades, kruidenmengsels en sauzen. Verwacht echter geen recepten voor een 'buffetbarbecue' (hoewel dat natuurlijk ook kan): dit zijn stuk voor stuk volwaardige gerechten die op de gril worden bereid. Een spaghetti carbonara met lichtgerookte kipfilet, bijvoorbeeld. Kabeljauw op de zoutsteen met zoetzure koolrabi, parelhoen met pesto op de plank, gegrilde ananas met yoghurt en cascarasiroop, duifje gerookt op wijnvaten, gegrilde kreeft, maar ook groenteburger en gehaktbroodje met geitenkaas. Kortom een reeks recepten waarin je je als liefhebber van de barbecue letterlijk en figuurlijk in kan vastbijten.

Tot slot: de tekst is van de hand van Hilde Smeesters en Nest-medewerker Heikki Verdurme zorgde voor de tientallen bijzonder sfeervolle, warme en smaakvolle foto's.

Uitgegeven bij Lannoo, 49,99 euro.

Recept: parelhoen met pesto op de plank

Lees meer over: