5 x ananas

03/02/16 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:17

De ananas werd in Europa bekend dankzij Columbus. Rijk aan vitamines en mineralen is het ook een dankbaar ingrediënt voor veel recepten.

5 x ananas

De ananas is de vrucht van een kruidachtige plant die in tropisch en subtropisch Amerika - waarschijnlijk oorspronkelijk in Brazilië - inheems is. De plant behoort tot de grote familie van de Bromeliaceae, maar in tegenstelling tot de meeste andere planten in deze groep groeit de ananasplant niet parasitair op bomen en is het ook de enige die eetbare vruchten produceert. Vanwege de gelijkenis met een dennenappel noemen de Spanjaarden de ananas 'piña' en de Engelsen 'pineapple'.

Ananas werd in Europa bekend dankzij Columbus, maar elke poging hem hier te kweken mislukte. Zowel de Portugezen als de Spanjaarden introduceerden de plant in hun kolonies en sindsdien wordt ananas verbouwd op de Azoren, in Australië, op Hawaï, in Zuid-Afrika en in vrijwel alle andere subtropische gebieden.

De ananasplant is een doorlevende plant die ongeveer een meter hoog wordt. Hij heeft lange, smalle en zeer stevige bladeren met een stekelige rand en draagt honderd of meer roodpaarse bloemen, die als een rozet rondom een centrale as staan. De onbevruchte bloemen ontwikkelen zich tot een enkele vrucht die 18 tot 24 maanden na het uitplanten kan worden geoogst. De ananas is dus een verzamelvrucht, die uit talrijke deelvruchten - de knobbels of schubben - bestaat die vast aan elkaar groeien.

Ananas is zeer rijk aan vitamine C, kalium, magnesium en foliumzuur, en aan het eiwitsplitsende enzym bromelaïne. Dit bevordert niet alleen de spijsvertering, maar voorkomt ook dat gelatine stijf en melk zuur wordt. Door verhitting wordt bromelaïne vernietigd en men kan dus zonder probleem ananas uit blik aan gelatine toevoegen of in fruitsalades en andere desserten verwerken.

Een groot deel van de voor de handel verbouwde ananas wordt verwerkt tot blikfruit. Het afval - de schil, de houterige stronk en de uiteinden - worden dikwijls verwerkt tot compote of het wordt gebruikt voor de bereiding van azijn en alcohol, en als veevoer.

Recepeten:

Salade met ananas, kip en garnalen

Varkenshammetje met chutney van ananas en gedroogde pruimen

Gebakken ananas met pijnboompitten en karamelsaus

Ananascompote met yoghurt en granité van ingemaakte kersen

Gepocheerde ananas met kruidnagel en kardemom

Onze partners