3 zalige, romige opkikkers

16/06/16 om 14:27 - Bijgewerkt om 16:08

Milkshakes alleen voor kinderen? Deze recepten bewijzen het tegendeel.

3 zalige, romige opkikkers

De milkshake, dat luchtige, gemixte drankje van roomijs en melk, is uit Amerika naar ons land overgewaaid. Daar zijn ze zowat het equivalent zijn van onze ijscoupes en bestaan milkshakes in alle geuren en kleuren. Met een goede bleder heb je ze in een mum van tijd klaar.

Basisrecept

Voor 3-4 personen

1,25 dl koude volle melk

2 el vanille-extract

700 g vanilleroomijs van goede kwaliteit

Doe de melk, de vanille en het roomijs in een blender. Mix met de vinger op de pulseknop tot het ijs half gepureerd is. Schraap het mengsel naar beneden en mix nog ongeveer 1 min. tot een smeuïge milkshake ontstaat. Giet in gekoelde longdrinkglazen en serveer meteen.

Mangoshake met kokos, limoen en chilipeper

Voor 4 personen:

0,6 dl koude kokosmelk

0,6 dl versgeperst limoensap

OE tl fijngehakte rode chilipeper

een snuifje zeezout

350 g kokosroomijs

350 g mangosorbet

Doe de kokosmelk, het limoensap, de chilipeper en het zout in een blender. Voeg het kokosijs en de mangosorbet toe. Mix met de vinger op de pulseknop tot het ijs half gepureerd is. Schraap het mengsel naar beneden en mix nog ongeveer 1 min. tot een smeuïge milkshake ontstaat. Giet in gekoelde longdrinkglazen en serveer meteen.

Frambozenshake met lavendel

Voor 4 personen:

350 g verse frambozen

75 g suiker

2 el water

3 el gedroogde lavendel

2 tl versgeperst citroensap

350 g vanilleroomijs van goede kwaliteit

350 g frambozensorbet

Pureer 275 g frambozen in een foodprocessor, samen met de suiker en het water. Verwarm de frambozenpuree op een middelhoog vuur. Laat 3 min. koken en haal dan van het vuur. Voeg de lavendel toe, dek de pan af en laat 1 uur trekken. Duw nadien door een niet-metalen zeef (u moet 1,75 dl frambozencoulis overhouden) en voeg oe tl citroensap toe. Zet koel weg.

Doe 6 el frambozencoulis in een blender. Voeg de rest van het citroensap toe, samen met het vanilleroomijs en de frambozensorbet. Mix met de vinger op de pulseknop tot het ijs half gepureerd is. Schraap het mengsel naar beneden en mix nog ongeveer 1 min. tot een smeuïge milkshake ontstaat. Giet in gekoelde longdrinkglazen, versier met enkele verse frambozen en serveer meteen.

Tip: het teveel aan frambozencoulis kunt u eventueel invriezen en een volgene keer gebruiken.

Chocoladeshake met rum en gezouten cashewnoten

Voor 4 personen:

0,6 dl koude volle melk

0,6 dl bruine rum

100 g cashewpasta (te koop in de biowinkel)

een snuifje zeezout

350 g chocoladeroomijs van goede kwaliteit

350 g vanilleroomijs van goede kwaliteit

Doe de melk, rum, cashewpasta en het zout in een blender. Mix gedurende 30 sec. tot alles grondig gemengd is. Voeg het roomijs toe en mix met de vinger op de pulseknop tot het ijs half gepureerd is. Schraap het mengsel naar beneden en mix nog ongeveer 1 min. tot een smeuïge milkshake ontstaat. Giet in gekoelde longdrinkglazen en serveer meteen.

5 tips voor de perfecte milkshake

1. Voeg eerst fruit en vloeistoffen toe aan de blender.

2. Voeg roomijs en sorbet altijd op het einde toe, om de structuur en temperatuur van de milkshake optimaal te bewaren.

3. Eens het roomijs en/of de sorbet toegevoegd zijn, is het aangeraden eerst te mixen met de vinger op de pulseknop (of de aan/uit-knop). Hoe langer men mixt, hoe vloeibaarder de milkshake zal worden.

4. Het is aangeraden roomijs een beetje zachter te laten worden voor het blenden.

5. De beker van de blender mag nooit voor meer dan twee derde gevuld worden, zodat er voldoende ruimte is voor de ingrediënten om te circuleren tijdens het mixen. Hierdoor verkrijgt de milkshake ook z'n luchtige structuur.

Tekst Veerle de Pooter Illustratie Liesje Mentens

Onze partners