2016 is het jaar van de peulvrucht

19/01/16 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:39

Peulvruchten: ze zijn nog relatief onbekend en onbemind. Maar daar wil de VN in 2016 verandering in brengen.

2016 is het jaar van de peulvrucht

Peulvruchten zijn er in alle kleuren en vormen. © Global Pulse Confederation

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot 'International Year of Pulses 2016' ofwel het 'Jaar van de Peulvrucht 2016'. Het is de grootste campagne aller tijden om deze vruchten te promoten, en ook het Belgisch Peulvruchten Comité neemt deel.

Kleine vrucht, grote voordelen

Peulvruchten zijn de eetbare gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen zoals droge bonen, droge erwten, kikkererwten en linzen. Doordat ze rijk zijn aan eiwitten, vitaminen en aminozuren zijn ze erg gezond. Maar er zijn nog meer pluspunten. Een sterkere integratie van peulvruchten in ons menu kan een positieve invloed hebben op onze verkeerde voedingsgewoonten en de gedeeltelijk een oplossing bieden voor de wereldwijd heersende ondervoeding. Een kopje gekookte peulvruchten is immers goedkoop en bevat meer dan de helft van de dagelijkse behoefte aan vezels. Reken daarbij nog de voordelen voor onze planeet, want peulvruchten hebben een erg lage ecologische voetafdruk.

@LovePulses

Om het initiatief kracht bij te zetten werd het motto 'LovePulses' gelanceerd. Hiermee kan je op verschillende sociale mediakanalen weetjes en recepten vinden. Maar ook op onze website vind je natuurlijk veel lekkere receptjes met peulvruchten.

Gebraden duif met krielaardappelen en erwten op Franse wijze

Rode linzen met groene asperges en koriander

Kikkererwten met gehaktballetjes en couscous

Salade van witte bonen met gerookte heilbot

Nele Kempeneers

Onze partners