10 tips voor een geslaagde barbecue

24/06/15 om 14:41 - Bijgewerkt op 02/07/15 om 09:01

Zelfs als de zon niet echt wil meewerken, barbecueën zorgt altijd voor vakantiesfeer. Tijd dus om het ding van onder het stof te halen.

10 tips voor een geslaagde barbecue

1. Een goede organisatie is een must. Veel dingen kunnen vooraf worden klaargemaakt en je kan het werk verdelen, zodat je niet hoeft te stressen op het moment zelf. Vraag bijvoorbeeld aan elke genodigde om 'iets' mee te brengen: een salade, een zelfgemaakte saus... En stel iemand verantwoordelijk voor het vuur en het grillen.

2. Kies voor een degelijk toestel en liefst een met een deksel. In een gesloten barbecue zijn de gerechten sneller klaar en gelijkmatiger gegaard.

3. Zorg ervoor dat de barbecue goed warm is alvorens je begint met bakken.

4. Zet iets verrassends op het menu: minipizza's, jacobsschelpen, sardientjes, gemarineerde zalm, artisjokken of venkel, parelhoen,... Het hoeven niet altijd merguez, brochettes of hamburgers te zijn.

5. Kies voor een goede zalm, een mooi stuk vlees, artisanaal gemaakte burgers (of maak ze zelf)... Ze zijn zoveel lekkerder als je kiest voor kwaliteit.

6. Maak zelf je marinade en geef daarmee een aparte smaak aan de kip of de zalm.

7. Voeg houtsnippers toe aan de houtskool voor een bijzondere, rokerige smaak. Naargelang het hout is die smaak zacht en fruitig of uitgesproken rokerig. Verschillende merken bieden ze aan. Meestal moet je ze vooraf in water te weken leggen.

8. Gebruik een houten plank om de zalm op te garen. Cederhout is daar uitermate geschikt voor (o.a. bij Weber) en geeft een heel fijne smaak aan de vis. Maar je kan ook echt een schijf van een boomstam gebruiken en gaan experimenteren met houtsoorten.

9. Besteed aandacht aan de sausjes: laat de industriële mayonaise voor wat ze waard is en ga zelf aan de slag. Proef regelmatig en stem de saus af op jouw smaak.

10. Vergeet eventjes de partyboxen. Ze zijn superhandig maar als je wat gesofisticeerde gerechten serveert, mogen ze ook vergezeld worden door een goede fles wijn. Dat hoeft niet per se duur te zijn: vanaf vier à vijf euro vind je al hele lekkere wijnen - ook in de Bordeaux.

En tot slot: geniet!

Lees meer over: