10 kookboeken die niet misstaan onder de kerstboom

02/12/14 om 12:05 - Bijgewerkt op 16/12/14 om 12:52

In willekeurige volgorde

1/ Heerlijke soepen

Foodstyliste Janneke Philippi verzamelt meer vijftig van haar favoriete soepen in het boek 'Soep bij Janneke thuis' (Karakter Uitgevers, 19,95 euro) . Haar echtgenoot Serge Philippi zorgde voor de fraaie fotografie. Wortel-gembersoep met limoen, aspergesoep met pancetta en rozemarijn, koude tomatensoep uit Cordoba, rode currysoep met garnalen, Italiaanse ossenstaartsoep met linzen, soep en rösti van schorseneer... Het ziet er allemaal even heerlijk uit. Leuk is ook dat Philippi ook aandacht heeft voor wat je erbij serveert: pestobroodjes, kaassoesjes, dadel-vijgenstreng of verse tarwetortilla's. Kortom, dit is een van de mooiste en smakelijkste kookboeken van dit najaar.

2/ Jagen en scharrelen

In 'Het wilde eten' (Fontaine Uitgevers, 29,95 euro) gaat culinair journalist Jacques Hermus op zoek naar de oorsprong van ons voedsel. Hij treedt daarvoor in het spoor van de oermens die zijn kostje bijeen scharrelde, ging vissen en jagen en wat groente verbouwde. Het resultaat is een boek boordevol informatie: over kippen houden bijvoorbeeld, over rund-, varkens- en lamsvlees, over vissen in zoet en zout water, over wild en hoe het te bereiden, over roken en plukken... Dat we het toch bij de kookboeken plaatsen, komt omdat Hermus telkens ook enkele recepten toevoegt zodat je de theorie meteen in praktijk kan brengen.

3/ Heerlijke groente, lekker vegetarisch

Na het succes van Plenty kon een tweede boek niet uitblijven. Met 'Plenty More' (Fontaine Uitgevers, 29,95 euro) ) lost Yotam Ottolenghi de verwachtingen ruimschoots in. Opnieuw vind je in dit boek heerlijke gerechten met groente in de hoofdrol. Ze worden gehusseld, gestoomd, geblancheerd, gesmoord, gegrild, gestampt... Het verrassende zit 'm echter in de combinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een een rijstsalade met noten en zure kersen? Of quinoaburgers met daslook en salbitxadasaus? Of nog: crespéou, een omelettaart in drie kleuren? Geïllustreerd met smakelijke foto's bij (helaas niet bij elk recept) zet dit boek aan om nog meer te experimenteren met groente.

4/ Desserts zonder

Met kerst en nieuw wordt met graagte allerlei zoetigheid op tafel getoverd. Dan zal je maar geen suiker mogen eten! Tineke Vanhove is zo iemand. En omdat de suikervrije nagerechten en koekjes van de supermarkt haar niet bevielen, ging ze zelf aan de slag. Haar zoektocht naar lekkere, suikervrije recepten resulteerde in een blog, dan kwam er een website en nu een boekje. 'Suikervrije desserten' (19,95 euro) bevat 21 recepten, naast een inleiding over de verschillende soorten zoetstof en de hoeveelheden omrekenen. Van koekjes en cakes over wafels en taarten tot mousses tot sorbets. Info: www.tinekescucina.com.

5/ Over Noordzeevis

'Het grote Noordzeeviskookboek' (Borgerhoff & Lamberigts, 39,95 euro) bevat naast recepten van Felix Alen (gemiddeld drie per vissoort) vooral veel informatie: over de visserij en soorten visvangst, maar ook over 48 soorten die in onze Noordzee worden gevangen. Het gaat om bekende vissen als kabeljauw en tong, maar ook minder bekende als heek, leng, steenbolk en harder. Een klepper van formaat (23,8 x 29,5 cm, 410 p.), met tekst van Marc Declercq en foto's van Heikki Verdurme. Een ideaal geschenk voor de visliefhebber en/of hobbykok.

6/ Veelzijdig gehakt

TV-kok Wim Ballieu heeft van gehakt zijn handelsmerk gemaakt. In 'Gehakt' (24,95 euro) Borgerhoff & Lamberigts, toont hij dat met gekapt vlees veel meer mogelijk is dan alleen ballen draaien. Om te beginnen legt Ballieu uit waarom je kan overwegen om zelf je gehakt te maken. In het eerste hoofdstuk gaat hij dan ook naar de basis: recepten om zelf varkens-, lams- of boerengehakt te draaien. Zelfs plantaardig gehakt komt aan bod (al vindt het weinig toepassing in de recepten). Daarna volgen de recepten van klassiekers als worstenbroodjes en blinde vinken, over ovengerechten als gerookt gehakt met rode biet en kaasfondue, tot internationale recepten als Beef Lindström en Dim sum.

7/ Roken is wetenschap

Meneer Wateetons heeft opnieuw een boek gepleegd. Na de worst heeft hij het nu 'Over roken' (Good cook Publishing, 24,95 euro). Wist je trouwens dat je naast vlees, vis en groente ook olie, bouillon en drank kan roken? Dit boek doet de techniek helemaal uit de doeken. Je leert meer over het verschil tussen warm en koud roken, over rookhout en andere materialen, over hoe je moet zouten, over luchtvochtigheid, temperaturen en pekeltijden... En naast de smokescience bevat het boek ook een uitgebreid stappenplan en een reeks recepten voor wie aan de slag wil gaan. Echt een boek voor mannen die naast de barbecue ook het roken onder de knie willen krijgen.

8/ Marokkaans

'De keuken van Fatima' (Lannoo, 24,99 euro) is het tweede boek van Fatima Marzouki, chef-kok in haar eigen restaurant El Warda en bekend als jurylid in Junior MasterChef. Opnieuw presenteert ze een reeks heerlijke gerechten uit de Marokkaanse en Arabische keuken. Berbers vleesbrood, bijvoorbeeld, of tajine van inktvis met gekonfijte citroen. Gevulde courgettes met haloumi en roze taboulé met rode bieten en oranjebloesemwater. Recepten om duimen en vingers bij af te likken, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de desserts!

9/ 350 toprecepten

Al jaren knip ik recepten uit de folders van Colruyt. Omdat ze er lekker uitzien, maar vooral ook omdat ze haalbaar lijken. Dat ik niet de enige ben, mag blijken uit het nieuwe kookboek 'Pottenkijken'. Een speciale editie ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Lekker Koken waarvoor klanten hun favoriete recept mochten insturen: 350 van die toprecepten werden opgenomen in het boek en werden aangevuld met allerlei tips en variaties. Niet meteen het mooiste kookboek in dit rijtje, daarvoor leunt de vormgeving te veel aan bij de reclamefolders. Maar het blijven degelijke recepten, goed uitgelegd en daardoor haalbaar voor velen.

10/ Filosofie

Meer dan een kookboek creëert Pascale Naessens een heel eigen wereld waarin gezondheid, smaak en stijl hand in hand gaan. 'Puur Eten dat je gelukkig maakt' (24,99 euro, uitg. Lannoo) luidt de titel van haar nieuwe boek. Daarin gaat het om meer dan alleen recepten: ze weeft er een hele filosofie rond en wijdt uit over het verslavend effect van westerse voeding, over goede en slechte koolhydraten, over goede en slechte vetten. Maar het moet gezegd: de recepten zien er superlekker uit en nodigen uit om naar de keuken te vliegen en ze uit te proberen.

Onze partners