Tiramisu op Italiaanse wijze

Tiramisu op Italiaanse wijze

Je vindt hem ongetwijfeld terug bij de brasserie om de hoek, maar de echte, traditionele tiramisu eet je nog steeds bij de Italiaan ...

Spelen met balletjes

Spelen met balletjes

Hun speelse ronde vorm heeft iets aantrekkelijks en wereldwijd worden ze sinds mensenheugenis gedraaid. Balletjes zijn een van ...

Rodekool

Rodekool

Limoncello
Knolselder
7 hartverwarmende soepen

7 hartverwarmende soepen

De kans is groot dat koning Winter plots zijn entree maakt. Dan kan je maar beter voorbereid zijn! Hou de soepketel bij de hand voor een van deze 7 zalige soepen, die de kou uit je botten verdrijven.

Wijting, licht en lekker

Wijting, licht en lekker

Dit jaar zetten VLAM en de visserijsector wijting in de kijker, een klassieker in de Franse keuken maar bij ons nog te weinig bekend. Nochtans heeft deze kabeljauwachtige heel wat troeven.

Pompoenen
Spruitkool
Samen rond DE PUNCH

Samen rond DE PUNCH

Glamoureus, lekker, niet duur en makkelijk te maken voor veel gasten. Punch is een ideaal feestaperitief. Nicolas Decloedt van het Brusselse restaurant Humus x Hortense, bekend om zijn verfijnde cocktailkaart, deelt zijn favoriete recepten.

Ondergedompeld in feestvreugde

Ondergedompeld in feestvreugde

Fonduen is een altijd betrouwbare basis voor gezellig tafelen, en je kunt er alle kanten mee op: vis, vlees, veggie, het maakt niet uit. De walmende olie heeft in de fonduepan plaatsgemaakt voor kruidige, geurige en caloriearme bouillons. Voeg daar wat verrassende sausjes en slaatjes aan toe, en je gasten zullen smelten van plezier.

Marc groet 's morgens de groenten

Marc groet 's morgens de groenten

Marc Heymans verhuisde van een huis met tuin naar een flat in Antwerpen. Tien jaar moest hij het zonder moestuin stellen, tot hij het volkstuintje van een collega kon overnemen. Met respect voor de natuur en een filosofische aanpak kweekt hij er een breed assortiment van groente en fruit.

Tafeltuig

Tafeltuig

Bij smakelijk eten hoort een mooi gedekte tafel. En terwijl je met je borden wegraakt met spielereitjes, moet je bestek kunnen presteren. Messen en vorken van lage kwaliteit ogen vlekkerig, zijn licht en buigen bij de minste inspanning. Nest zocht de mooiste bestekken voor je uit!

Toemaatje bij de hapjes-special

Toemaatje bij de hapjes-special

Dat je met smakelijke, kleurrijke hapjes een echt fingerfood buffet kan samenstellen ontdek je in onze nieuwe Special Koken. Drie recepten haalden de eindselectie niet, maar ze zijn te lékker om niet te delen: tandoorizalm, sla-wrap met scampi's en Provençaalse kaaskoekjes maken het feest compleet.

Bonensoep

Bonensoep

In het decembernummer van Nest portretteerden we Dré Van Nueten in zijn moestuin. Dit recept wilde hij graag met ons delen.

Sushirol met warmoesblad

Sushirol met warmoesblad

In het decembernummer van Nest portretteerden we Dré Van Nueten in zijn moestuin. Dit recept wilde hij graag met ons delen.

Mierikswortelmosterd

Mierikswortelmosterd

In het decembernummer van Nest portretteerden we Dré Van Nueten in zijn moestuin. Dit is een van de recepten die hij met ons wilde delen.

Verdeel & feest

Verdeel & feest

De zuiderse tapas zijn volwassen geworden en uitgegroeid tot een hele school van trendy sharing dishes. Maak ze zelf of laat je gasten er eentje meebrengen. Ze gaan zo de feesttafel op en iedereen snoept er naar believen van. De schotels die we hier presenteren zijn koud of lekker winters warm, maar in elk geval allemaal vegetarisch.

Andijvie

Andijvie

Elke maand koken we met seizoensgroenten.

Feestelijk fingerfood

Feestelijk fingerfood

Een feest zonder hapjes? Ondenkbaar! Nest serveert je 50 ideeën voor een feestelijke hapjestafel!

Beter dan Brits

Beter dan Brits

Poederroze muren, fluwelen zetels en beschilderd servies van porselein. Welkom in het feeërieke decor van de high-teasalons van de Antwerpse bakkerij Domestic. Sit back, relax, en geniet van de totaalervaring van verrukkelijk fingerfood, een geurig kopje thee of - why not - een afternoon cocktail.

Knolvenkel
Chic & copieus comfort food

Chic & copieus comfort food

Zijn liefde voor de betere worst leverde de Gentse Jeroen Tavernier het pseudoniem Monsieur Boudin op. Onder die naam draait hij ambachtelijke witte pensen, gevuld met kwaliteitsvlees van het Brasvar-varken en gedurfde kruidencombinaties. Jeroen werd pensenkoning in bijberoep, naast zijn job als communicatiemedewerker in kunstencentrum Vooruit.

Jong geleerd smaakt altijd beter

Jong geleerd smaakt altijd beter

Amélie Lelangue zag het allemaal met eigen ogen: papa bewerkte de moestuin en mama verwerkte de oogst in de keuken, seizoen na seizoen. Die traditie zet ze voort, want volgens haar is er geen betere manier om haar zoontje de smaak van groenten te leren waarderen.

Koolrabi

Koolrabi

De groente van dit seizoen is koolrabi. Met haar zachte smaak - tussen witte en bloemkool in - is ze ideaal voor soepen. Maar ook rauw is ze erg lekker.

Niet alleen wijn heeft een terroir, ook melk

Niet alleen wijn heeft een terroir, ook melk

"Elke boer levert andere melk en kan een eigen verhaal vertellen. Zonde dat dat niet gebeurt", zegt Nederlander Bas de Groot. Ooit was hij melkverslaafd en dronk hij vier liter per dag. Zijn fascinatie voor de diversiteit van het product leverde hem enkele jaren geleden de titel 'melksommelier' op.

Krokante tarte tatin

Krokante tarte tatin

In patisserieland is tarte tatin een geliefde klassieker. Wat deze omgekeerde gekaramelliseerde appeltaart zo lekker maakt, is het knapperige korstje. Nest vertelt het geheim en toont ook heerlijke varianten met ander fruit én groenten.

Paprika's

Paprika's

Groen, rood, geel, oranje: paprika's zijn niet meer weg te denken uit onze keuken. Ze zelf kweken is een ander verhaal. Nest geeft je tips en 5 originele recepten.

Krokante bolster, zachte pit

Krokante bolster, zachte pit

Aardappel-, kaas- of garnaalkroketjes. Wie lust ze niet? Knapperig, smeuïg en smakelijk tegelijk. Een toonbeeld van meesterlijke eenvoud. Om ze zelf met succes te maken moet je wel enkele regels in acht nemen.

Kruiden: geknipt voor elke tuin

Kruiden: geknipt voor elke tuin

16 september is het Dag van de Landbouw. Dan kan je kennismaken met uiteenlopende tuin- en landbouwbedrijven. Nest ging alvast een kijkje nemen bij Elke en Dries, die drie jaar geleden beslisten om tuinkruiden in potten te gaan kweken. Een gat in de markt, want ze brengen kleur, geur én smaak ook naar kleine stadstuintjes en zelfs die plantenbak op het terras.

Meer smaak, minder werk

Meer smaak, minder werk

Een complete eenpanspasta die in een recordtijd op tafel staat, zonder veel afwas. Nooit gedacht dat het kon? En dat het zo simpel en lekker was? Door alles samen te bereiden, versterken de smaken elkaar.

5 cocktails voor een zwoele zomeravond

5 cocktails voor een zwoele zomeravond

Het shaken en stirren van lekkere brouwsels is de jongste jaren tot een ware kunstvorm verheven. Maar je hoeft geen gediplomeerd mixoloog te zijn om een puike cocktail uit je mouw te schudden. In deze vijf recepten zorgen kruiden en specerijen voor extra punch, waardoor de simpelste mix een geurige vedette wordt.

Festivalfood was nog nooit zo fijn

Festivalfood was nog nooit zo fijn

Als je niet makkelijk te imponeren bent en je wil toch eens stevig uit de bol gaan, probeer dan een van de 400.000 tickets te bemachtigen die je toegang verschaffen tot Tomorrowland. Dit EDM (Electronic Dance Music) festival vindt plaats tijdens de laatste twee weekends van juli en brengt mensen uit de hele wereld samen. Ik ging voor Nest een kijkje nemen het afgelopen weekend.

Kostbare kristallen

Kostbare kristallen

Fleur de sel wordt door velen geroemd als het beste en lekkerste van alle zout. Maar het is ook het duurste.

Hotspot: Chez in Knokke

Hotspot: Chez in Knokke

Drie foodconcepten onder één dak, dat is waar Chez voor staat. En daarmee is Knokke een culinaire hotspot rijker.

Garnaalkroketten op hun lekkerst

Garnaalkroketten op hun lekkerst

Iedereen weet wel hoe je garnaalkroketten moet bereiden, maar weinigen slagen erin om dat op voortreffelijke wijze te doen. Sommigen verprutsen het kleinood al bij voorbaat door er kaas doorheen te jagen, anderen frituren het te lang, knoeien met het beslag of gebruiken te weinig garnalen. We schuimden de Belgische kust af, op zoek naar de specialisten.

Voor een instant vakantiegevoel: de wereld op je bord

Voor een instant vakantiegevoel: de wereld op je bord

Thuisblijven tijdens de vakantie. Het lijkt zo saai en vervelend. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarmee je een staycation avontuurlijk en spannend kan maken. Exotisch koken, bijvoorbeeld. Daarmee haal je letterlijk en figuurlijk de wereld in huis. En aan inspiratiekookboeken geen gebrek: een kleine selectie.

Verorber onze WK-tegenstanders

Verorber onze WK-tegenstanders

In de eerste fase van het WK spelen onze Duivels tegen Panama, Tunesië en Engeland. De voetballers zelf krijgen ongetwijfeld aangepaste kost op hun bord, maar wat maakt la mamma voor hen klaar als ze in hun thuisland zijn? 9 recepten om een voetbalavond extra feestelijk te maken!

Zomeractie met Dille & Kamille

Zomeractie met Dille & Kamille

Vanaf 29 juni vind je Dille & Kamille eindelijk ook in Limburg. Om dat te vieren, krijgen Nest-lezers 10% korting én een pakje zomerse servetten bij hun nummer in losse verkoop.

Koken op houtvuur

Koken op houtvuur

Natalie Schrauwen kookt het liefst buiten op open vuur. Als bezielster van het foodcollectief Les Odettes viert ze haar experimenteerdrang bot op wildplukken en koken met onkruid, en blaast ze oude bewaar- en kooktechnieken nieuw leven in. Zo raakte ze in de ban van koken op houtvuur. In haar Antwerpse stadstuin schoolde ze zichzelf spelenderwijs om tot een volleerd vuurkok.

Erwten

Erwten

De toepassingen van doperwten in de keuken zijn haast niet te tellen: in salades, in pasta's of in soep, bij gevogelte, gebraad of vis. Nest serveert vijf recepten, anders dan anders.

Land van melk en aardbeien

Land van melk en aardbeien

Heerlijk: door zonnig Haspengouw rijden terwijl de fruitstreek barst van de bloesems, op weg naar de boerderij van Annick en Erwin Lowet-Strauven in het Limburgse dorpje Heers. Was ik een wandelaar of fietser geweest, dan was ik sowieso gestopt aan het schuurtje voor de boerderij, hun winkeltje waar dagverse, koele aardbeien uit de automaat staan te wachten.

Kweekschool voor groene vingers

Kweekschool voor groene vingers

Sarah Gielen en Thomas Peeters kregen samen een volkstuintje in concessie. Zonder enige ervaring maar met veel enthousiasme begonnen ze eraan. Ze zijn nu een jaar en een overvloedige oogst verder en hebben de microbe te pakken.

Nu kersvers!

Nu kersvers!

Het allerlekkerst zijn kersen die je zo van de boom plukt en uit het vuistje eet. Eén ding is zeker: ze barsten van de smaak. Maak er dus lekkere dingen mee.

Boekje-vol-lekkers

Boekje-vol-lekkers

Koop jezelf een mooi leeg schriftje - bij voorkeur zonder lijntjes of ruitjes om helemaal wild te kunnen gaan -, klip er je favoriete balpen aan vast en als je ambitieus bent haal je de kleurpotloden van zolder: dat is het recept voor een geslaagd zelfgemaakt boekje-vol-lekkers.

Week van de korte keten

Week van de korte keten

Spreekt het concept van een zelfoogstboerderij je wel aan maar wil je meer info voor je eraan begint? Zou je graag eens zien hoe het eraan toegaat op een Vlaams wijndomein? Of heb je gewoon zin in een hoevepicknick? De week van de korte keten maakt dit allemaal mogelijk.

Zoetzure parel uit de moestuin

Zoetzure parel uit de moestuin

Bij rabarber denk je meteen aan een zomer in aantocht, aan prachtige groene tot karmijnrode stelen en aan een aangename zure smaak. Deze zuurstokken zijn een fris surplus voor je gezondheid, rijk aan culinaire mogelijkheden en een plezier voor het oog.