Helder vijverwater

01/06/16 om 10:51 - Bijgewerkt om 11:38

Zowat elke tuineigenaar ergert zich aan groen vijverwater. Nochtans overkomt het zelfs de beste vijver wel eens: in plaats van vissen zie je pure erwtensoep! Hoe kan je het voorkomen? Dat is de hamvraag.

Helder vijverwater

Algengroei heeft meestal te maken met waterkwaliteit en temperatuur, toch als de vijver volgens de regels van de kunst is aangelegd. Hij moet een gemiddelde diepte van minstens 65 cm hebben en mag niet van 's morgens tot 's avonds in volle zon of volledige schaduw liggen.

Gezond water!

Algensoep

Algensoep © Marc Verachtert

De belangrijkste oorzaak van overdreven algengroei is te voedselrijk water. Voedingsstoffen komen op allerlei manier in het water terecht; door herfstblad, mest van vijvervissen en tuinmeststof die (te) kwistig langs en zelfs over de vijverrand is gestrooid. Algen zijn verlekkerd op dit voedsel en beginnen er al extreem vroeg in het voorjaar aan.

Vijverplanten, en zuurstofplanten in het bijzonder, zijn de beste bondgenoten als je algengroei op natuurlijke wijze wil wegwerken en zelfs voorkomen. Vooral via hun bladeren onttrekken zij massa's voedingstoffen (en ook C0{-2) aan het water en zetten dat om in meer lengte, meer volume en dus weer meer zuigkracht. Ze geven zuurstof af, maar ook stoffen die de ontwikkeling van algen afremmen.

Ze moeten de voeding wel hapklaar geserveerd krijgen. Daar zorgt het bacterieleven voor. Elke gezonde vijver heeft uit zichzelf een massa van deze nuttige organismen. Zijn er te weinig, dan maken de planten dat duidelijk door in groei achter te blijven. Spring dus bij en strooi of giet gevriesdroogde of in vloeistof opgeloste nitrificerende vijverbacteriën (bv. Bacterial - Velda en Oase Starter Bacteriën) over het wateroppervlak en help ze ineens terrein te veroveren met een zachte roerbeweging.

Hulpjes

In het vijvercentrum zijn middeltjes te koop om het vijverwater meteen helder te maken. Ze slaan de algen neer, maar een duurzame oplossing blijft meestal uit. Ze zijn wel ideaal om zuurstofplanten opnieuw een groeivoorsprong te geven.

Hoe plant je zuurstofplanten?

Waterhyacint

Waterhyacint © Marc Verachtert

Zuurstofplanten haal je in de vijverspeciaalzaak of bij een bevriend tuinliefhebber. De eerste verkoopt ze verpakt in handige meeneempotjes, de tweede hoeft ze maar uit zijn vijver te scheppen.

Planten in een mand gevuld met aarde hoeft niet. Gedoornd hoornblad en blaasjeskruid leiden een drijvend bestaan en de andere gebruiken hun wortels vooral om zich vast te haken, niet om voedsel op te nemen. Bind ze wel vast aan een kei of een ander zwaar voorwerp: zo blijven ze de eerste dagen niet aan de oppervlakte drijven.

Hoeveel zuurstofplanten in een vijver moeten groeien, is niet zomaar te zeggen. Voor een optimale werking moet een flink gedeelte van de bodem ermee gevuld zijn. Gelukkig zijn het gemakkelijke groeiers. Nog absoluut geen zuurstofplanten in je vijver? Reken dan op vier bosjes per 1000 liter vijvervolume.

Welke planten?

Aanbevolen zuurstofplanten zijn glanzend fonteinkruid, grof en gedoornd hoornblad, aarvederkruid, waterranonkel en blaasjeskruid. Waterhyacint en mosselplant zijn heuse drijvers, maar helaas vorstgevoelig. Waterpest staat niet in het lijstje omdat de plant door haar (te) geweldig groei andere planten wegdrukt.

Liever een filter?

Geen vertrouwen in de kracht van zuurstofplanten maar wel in techniek? Installeer dan een vijverfilter. In de handel vind je een waaier aan systemen en types. Belangrijk is dat de doorstroomtijd - de tijd waarop het totale watervolume van de vijver door de filter passeert - wordt afgestemd op de maat en type van uw vijver. Raadpleeg daarom altijd een vijvercentrum. Besef tegelijk dat geen enkel filtertype absoluut onderhoudsvrij is, maar evenmin zekerheid geeft op het groenvrij houden van de vijver. Het aantal mogelijke hulpstukken en extra's maakt dat duidelijk. Zo heb je uv-lampen in de strijd tegen zweefalgen, ionenwisselaars die koper of zink aan het water toevoegen of toestelletjes die ultrasoon geluid produceren waartegen draadalgen niet opgewassen zijn.

Zwevers en hangers

Zweefalgen zijn eencellige wezentjes. Ze zitten altijd in vijverwater, maar meestal onopvallend. In volwassen stadium kleuren ze groen, in zuur water veeleer bruin.

Draadalgen of wieren komen in het water terecht via vijverplanten of worden erin geënt door vogels en inwaaiend stof. Als ze volgroeid zijn, drijven ze in dikke pakken boven en gaan ze rotten; vandaar de blaasjes in de groenmassa. Nadien zakken ze naar de bodem en worden ze nieuwe plantenvoeding. Rijf het teveel aan wieren uit het water!

Hoeveel vissen?

Helder vijverwater

© Marc Verachtert

Vissen geven vaak meer mest dan het zelfreinigend vermogen van de tuinvijver aankan. Beperk je tot 50 cm vis per 1000 liter water. Is je vijver 5 x 3 meter groot en 65 cm diep, dan heeft hij een watervolume van 9,75 m³ of 9750 liter water en kan hij 487 cm vis perfect aan. Gerekend tegen 20 cm/vis wil dit zeggen dat er plaats is voor 25 stuks.

Kois produceren in verhouding tot andere vissen een grote hoeveelheid mest. Bovendien vreten zij genadeloos alle vijverplanten weg. Een koivijver kan dan ook niet zonder filterinstallatie.

Tekst en foto's Marc Verachtert