Zomertip 7

27/06/12 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Bron: Knack Weekend

De hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips, voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer: op bezoek bij de Queen.

Zomertip 7

Dat de Britse Koningin Elisabeth 60 jaar op de troon zit en fierheid de kroon draagt, is u beslist niet ontgaan. Daarom, voor wie deze zomer het Kanaal oversteekt en een fan is van het Britse koningshuis, deze tip: gedurende acht weken - 30/6-08/07 en 31/07-07/10 - kunt u de Koninklijke residentie Buckingham Palace bezoeken. Dit enorme paleis in het hart van Londen is al sinds 1837 de officiële residentie van de Britse vorsten en vorstinnen in de hoofdstad. Wanneer de koningin er verblijft, wappert de Koninklijke vlag aan de top van het paleis. Oorspronkelijk was het paleis slechts een bescheiden townhouse dat in het begin van de 18de eeuw toebehoorde aan de hertogen van Buckingham. In de loop der jaren werd het steeds verder uitgebreid zodat het paleis vandaag, met zijn 775 vertrekken, beslist reusachtig mag genoemd worden.

Als bezoeker hebt u toegang tot de State Rooms (staatsiezalen) waaronder de troonzaal, de eetzaal en de portrettengalerij. Het is in deze zalen dat officiële ceremonies en Koninklijke recepties worden gehouden. Zij zijn zeer weelderig aangekleed en tellen enkele schilderijen van grote meesters (Rubens, Vermeer, Poussin, Canaletto en Claude), beelden (Canova en Chantrey), porselein uit Sèvres, wandtapijten en andere kunstwerken die behoren tot de Koninklijke verzameling. Ook een deel van de tuinen is toegankelijk voor het publiek.

Ter gelegenheid van haar jubileum loopt er ook de tentoonstelling 'Diamonds: A Jubilee Celebration', waarin u een blik wordt gegund in het juwelenkistje van Queen Elisabeth. Blikvanger is een parure die ze zelf "my best diamonds" noemt. Waar gaat het over? Gewoon over een halsband en een armband met 21 enorme edelstenen die de Koningin kreeg aangeboden van de Zuid-Afrikaanse regering voor haar 21ste verjaardag. Daarnaast ontdekt u broches, tiara's, halskettingen, armbanden, oorringen, kronen en niet minder dan 80 stuks galakledij die behoord hebben aan verschillende vorstinnen.

Tickets voor Buckingham Palace zijn momenteel te koop bij de onlineboetiek van VisitBritain: www.visitbritainshop.com