Zomertip 6

25/06/12 om 21:51 - Bijgewerkt om 21:51

Bron: Knack Weekend

Een hele zomer lang presenteert Nest u ideeën voor een zonnige zomer dicht bij huis. In deze aflevering snuisteren we in de '20x-gidsen'.

Zomertip 6

Voor wie inspiratie zoekt voor een dagje uit of een weekendje weg bieden de '20x-gidsen' van Lannoo een schat aan informatie. En elk jaar rollen er weer enkele nieuwe titels van de persen. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat niet alleen de invalshoek per boekje kan verschillen, ook de kwaliteit - met name die van de foto's - is niet altijd even hoog. Vijf nieuwe boekjes dwarrelden dit voorjaar op onze redactie neer. We stellen ze even aan u voor.

Om te beginnen zijn er de boekjes die focussen op de bestemming met 'Genieten en logeren' als subtitel. De inhoud heeft een vaste structuur: in 10 regio's worden telkens 2 logeeradressen besproken, aangevuld met een reeks uittips (zowel actieve als culinaire). Uiteraard zitten daar vaak echt klassiekers bij, maar de auteurs zijn echte kenners van de streek en precies dat zorgt voor dat tikkeltje meer.

Zo neemt Erwin De Decker u in '20x Groothertogdom Luxemburg' mee naar Clervaux met zijn kasteel en abdij, maar ook naar de klankenwandeling in Hoscheid. Hij geeft u tips voor het proeven van Moezelwijn, en wijst u de weg naar de kazematten van Le Bock in Luxemburg-stad. Kortom: variatie troef.

Opvallend is dat De Decker vanuit Luxemburg regelmatig over de grens piept, richting België ( Aarlen, Bastogne...) en dat Santina en Johan De Meester hetzelfde doen in hun boekje '20x Ardennen'. Deze gids is opgebouwd aan de hand van enkele opvallende Ardense stadjes - Spa, Stavelot, Durbuy, Dinant, Viroinval, Saint-Huber, Bastogne, Bouillon, Virton (en de Gaume) - en eindigt met... Echternach. Hun tips gaan van de thermen van Spa en de tuinen van Annevoie, over de abdij van Stavelot (met zijn merkwaardige collectie snelle wagens) en de megalieten van Durbuy tot het boekendorp Rédu, het bos van de vrede in Bastogne en de sporen van de Romeinse beschaving in 'Klein Zwitserland'.

In dezelfde reeks, maar met een actieve insteek zijn de titels '20x op stap...'. Ze zijn vaak leuker en amusanter dan de andere precies omdat ze vaak vanuit een persoonlijk gezichtspunt vertrekken. Al wordt ook hier aan het basistramien vastgehouden: 10 plaatsen of regio's met telkens twee logeeradressen en aangevuld met allerlei eet- en doetips.

In '20x op stap met je hond in de Ardennen' zijn Johan en Santina De Meester op zoek gegaan naar die plekken waar u met uw trouwe viervoeter meer dan welkom bent. Niet alleen beschrijven ze leuke wandelingen waar uw hond zich kan uitleven, ze zochten vooral ook logeeradressen en restaurants waar honden welkom zijn. Tussendoor serveren ze bovendien allerlei praktische hondentips en wonderlijke hondenweetjes.

In '20x op stap met kinderen in Vlaanderen' gaan Kristien in-'t-Ven en Greetje Van Buggenhout samen met hun Jonge Reporters Mirtha (5), Felix (7) en Lucy (5) op ontdekkingstocht. Ze doorkruisen Vlaanderen van Limburg tot West-Vlaanderen en van Brugge tot Hasselt. Naast logeeradressen hebben ze ook verschillende eetgelegenheden uitgetest en zijn ze vooral heel actief bezig geweest. Tal van tips dus om met het jonge grut op stap te gaan. Wat het boekje zo aanstekelijk maakt, is dat je heel duidelijk proeft dat ze werkelijk àlles hebben uitgeprobeerd. En de commentaar van de Jonge Reporters is ook ontwapenend écht: "Omdat we allemaal in één bed sliepen en die wagen in een mooie wei met een speeltuintje stond" (Mirtha over de pipowagen in Loppem). Of: "Het ging niet zo snel als in een racewagen" (Felix over de tocht met de 2CV in de Vlaamse Ardennen). En: "Dat we daar met een bootje naartoe voeren en allemaal sliepen in een soort houten tent. Ik vond het spannend!" (Lucy over het kampeervlot in Dilsen-Stokkem).

Uitgegeven bij Lannoo, 15,99 euro.

Onze partners