Zomertip 2

10/06/12 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Knack Weekend

Een hele zomer lang presenteert Nest u (doe-)ideeën voor een zonnige zomer dicht bij huis. In deze aflevering: gastronomische fietstochten.

Zomertip 2

Het concept is eenvoudig: u fietst een uitgestippelde route, op bepaalde punten houdt u halt en u geniet daar van een natje en een droogje. Maar in plaats van zelf die route uit te tekenen en op zoek te gaan naar de ideale eetgelegenheden, kunt u het geheel kant en klaar aankopen en reserveren. 'Happen en trappen' heet het bij onze noorderburen. Of nog: 'spaak en smaak'. Minder bekend is dat ook het idee ook hier bij ons voet aan grond krijgt.

Happen en trappen

In de Antwerpse Noorderkempen wordt opnieuw 'happen en trappen' georganiseerd. U koopt bij een van de deelnemende toeristische diensten (Brasschaat, Brecht, Wuustwezel, Kapellen, Kalmthout en Essen) een routebrochure met vouchers (35 euro/persoon) en u gaat daarmee op stap. Figuurlijk dan, want na de ontvangst met koffie wordt u verondersteld op uw stalen ros te springen en daarmee langs de volgende etablissementen te peddelen. Daar kunt u uw vouchers inruilen voor een voor-, hoofd- of nagerecht. Vanaf dit jaar zijn er drie fietslussen uitgetekend, die in lengte variëren van 35 tot 47 km. 'Happen en trappen' kan op gelijk welke dag tot eind september. Groepen (meer dan 6 personen) moeten wel vooraf reserveren. Voor meer info kunt u terecht bij de plaatselijke toeristische diensten of dewebsite.

Spaak en smaak

Een ander initiatief wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in en rond het Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide. Cirkelend rond dit grensoverschrijdende natuurgebied doet 'Spaak en smaak' vijf horecazaken aan in België en Nederland. Hoe werkt het? U reserveert de route via de website (39,50 euro/persoon). Bij het vertrekpunt (Arboretum van Kalmthout) krijgt u naast een koffie ook de routebeschrijving en de vouchers voor de andere restaurants. Slecht weer? Dan kunt u de reservatie via mail naar een andere datum verplaatsen! Deze route kunt u trouwens het hele jaar door boeken, behalve op woensdag.

Happen en trappen NL

Hebt u de smaak te pakken? En wilt u meer? In Nederland heeft de organisatie 'happen en trappen' inmiddels ruim 70 gastronomische routes uitgestippeld, verspreid over heel het land, waaraan zo'n 350 horecazaken deelnemen. Langs de Zeeuwse kust, door Bourgondisch Brabant, van Limburg naar Limburg, tussen Maas en Waal, rondje Achterhoek... Het zijn er te veel om hier op te noemen. Het arrangement (37,50 euro/per persoon) omvat een goed begin met koffie en iets lekkers, een duidelijke route, gereserveerde plaatsen en een heerlijk viergangendiner. Consumpties zijn extra. Reserveren vanuit België is zeker mogelijk. De instructies hiervoor en meer info over de routes vindt u op de website.

Onze partners