Zomertip 18

10/08/12 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Bron: Knack Weekend

De hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer: het Rivierenhof.

Zomertip 18

Het Provinciaal Domein Rivierenhof bij Antwerpen is een bezige bij. Er valt dan ook veel meer te beleven dan alleen de concerten die plaatsvinden in het prachtige openluchttheater. Wij zetten even op een rij wat er buiten muziek in augustus te beleven valt.

Hemels

In de Galerij loopt van 18 tot en met 26 augustus (telkens van 12.30 tot 19 uur) een tentoonstelling met de titel 'Hemels'. Geen schilderijen of beeldhouwwerken deze keer. Of misschien toch, maar dan geschilderd en geboetseerd met natuurlijke materialen. Er wordt werk getoond van drie meesterbinders - Greet Langmans, Meri Loeffen en Harold Reusen - die zich toeleggen op 'plantaardige vormgeving'. In de traphal en inkomkamer worden kleine objecten getoond, op de bovenverdieping komt er een papaverkamer en beneden worden ruimtes gevuld met installaties met boontjes en peen. Meer info vindt u op de website.

Op pad met HeroRat

In de oostvleugel van het Kasteel Rivierenhof start op 17 augustus een tentoonstelling met een heel ander, bijzonder actueel thema. Centraal staat een reeks foto's van Lieve Blancquaert, die het werk van APOPO in beeld brengt. APOPO is een Belgische NGO die Afrikaanse reuzenhamsterratten traint opdat ze hun uitzonderlijke reukzin gebruiken voor humanitaire detectie doeleinden. Zo kunnen deze ratten - na 9 maanden intensief trainen - landmijnen opsporen. Of ze kunnen speekselstalen screenen op tuberculose, snel en efficiënt. Verder is er een aparte constructie in de vorm van een kubus: hierin kunnen kinderen een rattengang volgen waarbij ze uitkomen in een rattenkabinet. Daar kunnen ze hun zintuigen testen alsook hun "skills" als HeroRat. Voor kinderen is er tevens een mijnentapijt-spel. Voor leerkrachten en scholen zijn verschillende educatieve pakketten beschikbaar. 'Op pad met HeroRat' is een reizende tentoonstelling en wordt in Deurne voor het eerst getoond.

Meer info over APOPO vindt u op de website.

Spinnenwandeling

Het Rivierenhof heeft een grote diversiteit aan micro-habitats en organiseert regelmatig wandelingen waarbij je met een gids op ontdekkingstocht kan gaan. Zo is er op 26 augustus een spinnenwandeling, waarbij je oog in oog komt te staan met enkele zeldzame en zelfs bedreigde soorten als de 'bleke renspin' of het 'moeraspareltje'. De wandeling is gratis, maar vooraf inschrijven is nodig en kan bij de domeinwachters. Info vindt u op de website.

Speuren naar kaboutersporen

Momenteel is het Sprookjeshuis van het Rivierenhof nog dicht voor een magische make-over. Elf Louis en een heel team verhalenvangers (samen de meest creatieve elfen van het park) verzamelden een hele zomer lang genoeg stoere praat en kattenkwaad om er ongehoord magische avonturen mee te bouwen. Wat dat allemaal teweeg brengt kunt u gaan ontdekken vanaf 2 september (en daarna elke zondag). Dan komen er weer gloednieuwe vertelsels aanwaaien en zijn alle guitige oortjes vanaf zes jaar opnieuw welkom om te komen luisteren naar onder meer het wonderlijk wel en wee van de families Tintelbeentje en Schuddebuikje, de avonturen van Marie, Bingelbel, Peuterneus en vele anderen... Reserveren is een absolute must!

Op eigen houtje

Onder het motto 'doe-het-zelf' zijn er voor de verschillende groendomeinen van de provincie Antwerpen brochures en domeinfolders met uitgestippelde wandelingen uitegewerkt. U kunst ze downloaden van de verschillende websites of gratis afhalen bij de domeinwachters.

Onze partners