Zomertip 17

13/08/12 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:22

Bron: Knack Weekend

De hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer: vogels ringen in het Zwin.

Zomertip 17

Tot eind september richt het Zwin Natuurcentrum een vogelringstation in. Dat is de plek waar trekvogels worden gevangen, gewogen en geringd. In ons land worden jaarlijks meer dan 500.000 vogels geringd. Uit alle gegevens van terugmeldingen van geringde vogels hebben wetenschappers al heel wat trekpatronen en -strategieën kunnen afleiden.

Het is daarom ook logisch dat in het Zwin trekvogels worden geringd: het natuurreservaat is immers een unieke plek waar jaarlijks duizenden vogels neerstrijken op hun tocht naar het zuiden. Omdat het belangrijk is wetenschappelijke gegevens te verzamelen, mag niet zomaar iedereen vogels ringen: dat is de taak van een gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Maar in het Zwin mogen bezoekers meekijken achter de schermen: tot eind augustus geven de Zwinmedewerkers dagelijks van 10 tot 12 uur publiekspresentaties met uitleg over het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek. In september vinden de presentaties plaats op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur.

Het najaar is een heel belangrijke trekperiode. Dan reizen miljoenen vogels over ons land, op weg naar het zuiden. Sommige soorten overwinteren in de kuststreken rond de Middellandse Zee, andere trekken verder tot diep in Afrika. Veel vogels die vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, komen in het Zwin even uitrusten. Enkele duizenden daarvan worden in het Zwin gevangen, gewogen en geringd, en worden nadien onmiddellijk losgelaten zodat ze hun reis verder kunnen zetten.

Alle praktische info vindt u op de website. Reserveren is niet nodig. Inschrijven (en betalen) kan ter plaatse.