Zomertip 13

27/07/12 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Bron: Knack Weekend

Een hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips. Dit keer: verstrooiing op de achterbank.

Zomertip 13

Helaas beschikken wij nog niet over een draagbare dvd-speler of iets dergelijks om zoonlief (8,5) tijdens de lange rit naar het zuiden van Frankrijk bezig te houden. Dus gaan er stapels boeken mee op de achterbank. Toeval wil dat net voor de vakantie twee boeken voor kids op onze bureaus belandden. De autotocht werd bijgevolg nuttig besteed aan het kritisch doornemen van deze twee titels.

De eerste kon aanvankelijk op weinig bijval rekenen. "Saai!" was de eerste reactie bij het zien van het nieuwste 'Ketnet superdoeboek' (WPG Uitgevers, 9,95 euro). Onderweg veranderde dat en was hij toch wel even zoet met het oplossen van allerlei raadseltjes, spelletjes en testjes. Vooral de actievere dingen konden op zijn belangstelling rekenen. Het sjorren bijvoorbeeld ("Maar dat ken ik al, hè mama, van de scouts!") en het herkennen van roofvogels. Veel spelletjes zijn wel gespeeld, maar nog lang niet ingevuld want schrijven dat is niet zijn ding. Conclusie: dit boek biedt leuke verstrooiing voor een korte periode.

De tweede titel trok veel meer zijn aandacht. De 'Encyclopedie van alle landen' (van Lonely Planet, uitgegeven bij Lannoo, 19,95 euro) draagt immers het labeltje 'verboden voor ouders'! Ha! Dat had hij meteen begrepen: "Jij mag hier niet in kijken, mama!" Uren was en is hij er nog steeds zoet mee. Voortdurend op zoek naar nieuwe weetjes over landen god-weet-waar. En al mag ik er niet in kijken, ik weet ondertussen wel dat de secretarisvogel een slang kan doden door hem tegen de grond te meppen, dat Zambiaanse maskers gemaakt zijn van boomschors, dat Oman miljoenen jaren geleden op de zeebodem lag, dat in Cambodja gebakken spinnen worden gegeten, dat in Egypte katten heilig waren... Zijn favoriete pagina's? Griekenland met de top-5 van mythische monsters; Hongarije, het land van Attila de Hun; Noorwegen met het Noorderlicht en de trollen; Niger waar overblijfselen van dinosauriërs zijn gevonden; Sierra Leone en hoe het luipaard aan zijn vlekken komt; Burkina Faso en de zaagschubadder, de gevaarlijkste slang van Afrika; en togo met zijn enge vleermuizen... Kortom: een geweldig ontdekkingsboek voor leergierige jongens en meisjes!