Zomertip 1

08/06/12 om 19:33 - Bijgewerkt om 19:33

Bron: Knack Weekend

Een hele zomer lang presenteert Nest u tips voor een zonnige zomer dicht bij huis. Dit keer: Geflitst in de wegberm, een tentoonstelling in Meise.

Zomertip 1

Je hoeft niet ver weg te gaan om van een heerlijke vakantie te genieten. Dicht bij huis, in eigen land en in onze buurlanden, worden allerlei leuke, aardige, originele activiteiten georganiseerd. Precies omdat we vaak ver weg trekken, nemen we amper de tijd om de dingen hier bij ons te ontdekken. Dit is een eerste tip voor wie de vakantie thuis viert: Geflitst in de wegberm, een tentoonstelling in de Nationale Plantentuin van Meise.

De Nationale Plantentuin van Meise is op zich al een bezoekje waard: het uitgestrekte landschapspark, het met water omringde kasteeltje met zijn droeve geschiedenis, en vooral het Plantenpaleis... Daar willen we het nu even niet over hebben. Dit keer willen we u de tentoonstelling in de oranjerie voorstellen. Daar wordt namelijk werk getoond van de kunstenaar Jos Poel. Opgegroeid met de natuur van Limburg raakte hij gefascineerd door droogbloemen. En vanuit die fascinatie heeft hij zijn eigen manier ontwikkeld om bloemen en planten voor de eeuwigheid te bewaren. In de Dijlevallei - zijn werkterrein - plukt hij doordeweekse wilde planten. Hij droogt ze in een plantenpers en kleeft ze zorgvuldig op een vaste drager. Daarna worden ze ingescand en op de gewenste schaal afgedrukt. Door de korte droogtijd (3 à 5 weken) blijven de kleuren erg mooi bewaard. Het resultaat is een uniek document: een herbarium anno 2012.

'Geflitst in de wegberm' loopt nog tot 28 oktober. Praktische info over de tentoonstelling en de Plantentuin zelf vindt u op de website.