Zomers in Hingene

10/05/12 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Bron: Knack Weekend

In het Kasteel d'Ursel wordt een beeld geschetst van een unieke zomerresidentie.

Het kasteel d'Ursel was vier eeuwen lang het buitenverblijf van van de adellijke familie d'Ursel, toentertijd een vooraanstaande familie in de Zuidelijke Nederlanden. Elke zomer trokken de hertog en zijn gezin met hun hele hebben en houwen naar Hingene.

In een bijzondere tentoonstelling wordt het verhaal verteld van het kasteel en zijn bewoners: de hoge heren en dames, maar ook hun gasten en bedienden. Ze worden tot leven gebracht via portretten, maar ook in de talrijke voorwerpen en documenten, veelal uit privé-verzamelingen van de familie. Zo ontdek je op de tweede verdieping van het kasteel, waar vroeger het personeel en de adellijke kinderen onderdak vormen, fraaie staaltjes van Chinese interieurdecoratie. Er worden ook enkele rollen roze Chinees behangpapier getoond. De prachtige kleuren bleven bewaard omdat dit papier nooit is opgehangen.

Het verhaal beperkt zich trouwens niet tot het kasteel alleen: ook de omliggende tuinen, het park en de oude kerk worden uitzonderlijk opengesteld, net als het paviljoen De Notelaer op de oever van de Schelde.

De tenoonstelling loopt nog tot 8 juli. Praktische info vindt u op de website.