Zelf plukken

08/08/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Bron: Nest

We serveren weer zomertips: leuke en verrassende uitjes dicht bij huis. Ga zelf plukken bij deze fruit- en groentetelers.

Zelf plukken

Wat je zelf geoogst hebt, smaakt altijd beter. Maar geen nood als je zelf geen moestuin hebt, bij deze boerderijen en pluktuinen kan je terecht om zelf je portie fruit en groenten te gaan plukken. Je betaalt een schappelijke prijs per kilo en je bent natuurlijk zeker dat alles kraakvers is! Vaak kan je ter plekke wel verpakkingen krijgen, maar zelf doosjes of potjes meenemen is beter voor het milieu.

Puur fruit

Bij PurFruit zijn blauwe bessen de hoofdteelt en je kan ze de hele zomer lang zelf gaan plukken. Ook voor verschillende andere soorten biologisch geteeld fruit kan je er terecht. Bovendien vind je hier de enige vlierstruikenplantage van het land. Je hoeft niet te reserveren als je op één van de openingsdagen wil gaan plukken. Je krijgt een plukemmer en op een bord kan je aflezen welke fruitsoorten rijp zijn. Op afspraak kan je ook een groepsbezoek brengen aan de boerderij.

Neerhoek 7, 8720 Oeselgem. Meer info: www.purfruit.com.

Marie's Garden

Op een boogscheut van Brussel vind je deze pluktuin van bijna 10 ha. Je kan er meer dan 60 soorten fruit, groenten en bloemen komen plukken. Op een bord in de tuin kan je zien welke soorten fruit en groenten er op dat moment rijp zijn. Om zeker te zijn dat jouw favoriete soort al oogstklaar is, kan je op voorhand al een kijkje nemen op de website.

Marie's garden, Valkenweg 116, 3090 Overijse. Meer info: www.mariesgarden.be.

Jacobs fruit

Hier kan je tijdens het oogstseizoen terecht om zelf je kersen en appels te plukken. Je kan er ook rondleidingen volgen waarbij je alles leert over de fruitteelt, van aanplanting tot bewaring. Wat vroeger op het jaar, in april, kan je er ook de bloesems gaan bewonderen, overdag of 's avonds bij het licht van de vuurpotten. Kijk op de website voor de exacte data en meer activiteiten.

Fruitbedrijf Jacobs, Heide 114, 3800 Sint-Truiden. Meer info: www.jacobsfruit.be.

Nu zaterdag is al de eerste appelplukdag!

Bona Dea

In de biologische pluktuin Bona Dea wordt permacultuur toegepast: een ecologische, duurzame en kleinschalige vorm van landbouw die gebaseerd is op de werking van ecosystemen. Je kan er terecht voor seizoensgroenten, kruiden en fruit. Er worden ook workshops georganiseerd over eetbare wilde planten en je kan er de beste manieren leren om kruiden en groenten te bewaren.

Pallaaraard 44, 2290 Vorselaar. Meer info: www.facebook.com/bonadeapluktuin.

Onze partners