WO I in Leuven en elders

07/04/14 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:22

Bron: Knack Weekend

Ook buiten de Westhoek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vaak fel gestreden en werden diepe wonden geslagen. En ook daar krijgt WOI de nodige aandacht.

WO I in Leuven en elders

In ons collectieve geheugen is de Eerste Wereldoorlog onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen aan het IJzerfront en in de Westhoek. Daarbij gaan we voorbij aan het feit dat daarbuiten vaak hevig gestreden is en vaak diepe wonden werden geslagen. Vooral tijdens die eerste weken toen een leger van honderdduizenden Duitse soldaten een spoor van vernieling door ons land trokken. Ook dat wordt dit jaar herdacht.

1/ Leuven brandt!

Niet alleen in de Westhoek werd een hevige strijd gevoerd, ook Leuven bleef niet gespaard. In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 staken de Duitse troepen de binnenstad in brand. Bijna de volledige stad ging in vlammen op, enkel het stadhuis werd beschermd. De eindbalans: 1081 huizen werden in de as gelegd en 209 burgers kwamen om. In de toren van de Universiteitsbibliotheek neemt een fototentoonstelling je mee doorheen 5 belangrijke periodes voor Leuven, waaronder de brand en de wederopbouw van de stad. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van de bibliotheek en de invloed ervan op de stad. Op elke verdieping van de bibliotheek wordt een thema toegelicht. Na een steile klim van 5 verdiepingen, en ongeveer 300 trappen, bereik je het balkon waar je beloond wordt met een panoramisch uitzicht over de stad. History with a view, is hier op zijn plaats.

De universiteitsbrand is voor Museum M aanleiding voor de tentoonstelling 'Ravage. Kunst en cultuur in tijden van conflict' (nog tot 1/09/2014). Oorlog spaart immers niets of niemand, toen niet en ook nu niet. Vijf thema's komen aan bod: de verwoeste stad, de ruïne(s), bewuste beeldenstorm, kunst en propaganda, keizers en kunstrovers. Foto's en werken van oude en jonge meesters brengen het thema in beeld, en tonen hoe oorlog en vernielingen kunst en kunstenaars inspireert en beïnvloedt.

2/ Martelaarsteden

Leuven, Aarschot en Dendermonde ontwikkelden ook de app 'Martelaarsteden'. De drie worden zo genoemd omdat in de eerste weken van de Groote Oorlog een leger van honderdduizenden Duitse soldaten door hun stad trok. Ze vermoordden burger, plunderden huizen, staken de boel in brand... De app 'Martelaarsteden' loodst je langs de plaatsen waar in 1914 de gruwel plaatsvond. Per locatie krijg je een verhaal, aangevuld met foto's van vroeger en nu. Zo zie je in een oogopslag wat er sindsdien veranderde. Meer info op de website.

3/ Oorlogsspeelgoed

Een heel andere invalshoek heeft de tentoonstelling 'Oorlog in de kinderkamer' (vanaf 3/04 tot 2/11/2014) in het Speelgoedmuseum van Mechelen. Heel wat kinderen zijn gefascineerd door alles wat met oorlog te maken heeft: oorlogje spelen, forten bouwen, cowboy en indiaan achtervolgingen,... Wie deed het vroeger niet? Maar van waar komt die fascinatie? Tijdens deze tentoonstelling maak je een reis doorheen de jaren van het oorlogsspeelgoed. Behalve de klassieke soldaatjes krijgen ook indianen, piraten en fictieve vechtersbazen uit het verleden en de toekomst er een plaats.

4/ En elders in Europa?

Sinds de reeks 'Ten Oorlog', waarin drie reporters langs de Europese frontlijn stapten, weten we dat WO I niet alleen in ons land vele slachtoffers maakte. Ook auteur Korneel De Rynck maakte een reis door Europa in het spoor van de oorlog. Zijn tocht voerde hem door België, Frankrijk en Italië, maar ook naar Slovenië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland, Turkije, Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Zijn belevenissen pende hij neer in het boek 'IJzeren Oogst. Een reis door Europa en de Grote Oorlog'. Het verhaal begint bij de straathoek in Sarajevo waar de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand in 1914 werd vermoord. De laatste halte is het bos van de wapenstilstand, in de Franse stad Compiègne. De Rynck geeft lezingen over het boek, zijn belevenissen en de oorlog: op 22 april in Aalst, op 30 april in Kortrijk en op 13 mei in Brugge. Meer info op zijn website.

Onze partners