WO I en de Westhoek

03/04/14 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

Bron: Knack Weekend

Honderd jaar geleden begon de Groote Oorlog. Een 'verjaardag' die niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Zeker niet in de Westhoek.

WO I en de Westhoek

We kunnen er niet naast kijken: de oorlogsgeschiedenis is overal aanwezig in Vlaanderen. 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit, van juli 1914 tot november 1918 woedde een helse strijd, vooral in de Westhoek. Miljoenen dappere soldaten trokken ten strijde en lieten het leven aan de gruwelijke gevechtslinies. Maar ook vandaag maakt de oorlog in de Westhoek nog slachtoffers. Op 19 maart vielen twee doden bij de ontploffing van een obus op een bedrijventerrein in Ieper.

Omdat de oorlog en haar ingrijpende gevolgen nooit vergeten mogen worden, vinden tal van herdenkingen en evenementen plaats.

1/ Autoroutes

Westtoer ontwikkelde liefst zes nieuwe autoroutes, die je langsheen de verschillende betekenisvolle plekken van de Eerste Wereldoorlog voeren. 'Ypres Salient', 'IJzerfront', 'Frontleven' en 'Pionier' werden eerder al ingereden, de laatste twee worden pas dit voorjaar voltooid.

Op 29 maart opent de route 'Vrij Vaderland, een koninkrijk in zakformaat'. Met deze tocht verken je de sites van de Groote Oorlog in Veurne en haar omgeving. De oorlog liet haar sporen na, dat wordt duidelijk op de grootste Belgische militaire begraafplaats in De Panne. Op deze laatste rustplaats liggen maar liefst 3152 Belgische slachtoffers begraven.

De route 'Niemandsland' vertelt je dan weer het Belgische en Duitse oorlogsverhaal, en slingert tussen Diksmuide en Langemark. Het is een wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandige troepen. Deze route opent op 26 april.

Brochures en routebeschrijvingen zijn te verkrijgen via Westtoer en de website '100 jaar Groote Oorlog'.

2/ Aan de IJzer

De Westhoek kreeg het hard te verduren tijdens de vier lange oorlogsjaren. Dat is duidelijk te zien in het vernieuwde Museum aan de IJzer, dat op 1 maart haar deuren heropende. Het museum legt de focus op het Belgisch-Duitse front en het ontstaan van de Vlaamse ontvoogding. Je ervaart er hoe het dagelijkse leven van de soldaten eruit zag, aan en achter het front. Vanaf de bovenste verdiepingen van de IJzertoren heb je een weids uitzicht op het landschap waar 100 jaar geleden soldaten door de modder wroetten.

3/ Oorlog en trauma

Een klassieker onder de oorlogsmusea in Vlaanderen, is het In Flanders Fields Museum in Ieper, waar naast de permanente tentoonstelling ook tijdelijke projecten de aandacht vragen. Zo werd in samenwerking met het Museum Dr. Guislain in Gent de dubbeltentoonstelling 'Oorlog en trauma' gerealiseerd. Hoe verzorgde men de gewonde soldaten aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wie deed dat? Hoe evacueerde men de slachtoffers? Wat gebeurde er met soldaten met shellshock? Waren het lafaards, mannelijke hysterici, of waren ze echt getraumatiseerd? Dat zijn de vragen die erin aan bod komen.

'Soldaten en ambulances' in Ieper legt de klemtoon op de medische zorg aan het front. 'Soldaten en psychiaters' in Gent focust op de psychische gevolgen van oorlog en de evolutie van het traumabegrip.

Julie Tielens