Wintermagie

29/11/13 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Bron: Knack Weekend

8 winterfeesten in een sprookjesachtige sfeer, met veel licht, warme wijn en heerlijke hapjes.

Wintermagie

In de donkerste tijd van het jaar worden steden en parken getooid met feestelijke lichtjes. Om de sprookjesachtige sfeer extra luister bij de zetten, worden ook tal van activiteiten georganiseerd. Acht suggesties op een rij.

1/ 'Wintertijd in Leuven' gaat van start op donderdag 12 december. Centraal staat uiteraard de Leuvense kerstmarkt. Maar het programma is uitgebreider dan dat. In het stadhuis brengen studenten van het Luca Campus Lemmensinstituut intieme kamerconcerten. Bij valavond kun je deelnemen aan de winterwandeling 'Vrome vrouwen en duistere demonen' en kennismaken met minder bekende plekjes van de stad. Nieuw dit jaar is het Winterbierenparcours op de Oude Markt: de langste toog van Europa en vijf biercafés serveren je een selectie winterbieren. Info: www.leuven.be/wintertijd

2/ In Valkenburg gaat de kerstmarkt ondergronds. In de Gemeentegrot en de Fluweelengrot bieden honderden handelaars ambachtelijke producten en kerstgeschenken aan. Het eeuwenoude labyrint van de mergelgrotten zorgt er voor een bijzondere sfeer. Nog tot 23 december. Info: www.vvvzuidlimburg.nl.

3/ In de regio Aken-Düren-Heinsberg heeft ongeveer elke gemeente zijn kerstmarkt. Maar vooral deze die plaatsvinden in en om een van de talrijke kastelen en burchten ademen een bijzondere sfeer. In de middeleeuwse burchtstad Stolberg (za-zo), bijvoorbeeld, of de markt aan het kasteel van Merode (do-zo). Niet te missen als je van deze sfeer houdt is Burg Rode in Herzogenrath, waar van 13 tot 15 december de Burgweihnacht plaatsvindt. Info: www.hartvaneuropa.eu.

4/ In Winterland Hasselt (nog tot 5 januari) staat de smaak centraal. Overal kunnen bezoekers zich te goed doen aan talrijke lekkernijen. Andere blikvangers zijn ongetwijfeld het reuzenrad en de mobiele schaatsbaan. Info: www.winterland.be

5/ Ook de historische binnenstad van Sittard verandert in een betoverende en intieme winterstad: Wentjerdruim is een winterse droomwereld met een sfeervol verlichte Markt en een binnenstad gevuld met allerlei activiteiten in wintersfeer. Info: www.vvvzuidlimburg.nl.

6/ Sfeervolle verlichting met lampjes en kaarsen, wintervertellingen, vuurshows en livemuziek, glûhwein en warme chocomelk. Dat zijn de vaste ingrediënten van Putteke Winter dat dit jaar opnieuw op verschillende locaties plaatsvindt. U kunt er nog bij zijn in De Schorre (6-7/12), de Halve Maan (7/12), de Lilse Bergen (7/12), Zilvermeer (20/12) en Huizingen (17/01). Info: www.puttekewinter.be.

7/ Het Openluchtmuseum van Bokrijk is gesloten tijdens de wintermaanden, maar opent wel de deuren voor de jaarlijkse Winteravonden. U kunt er van 26 tot en met 30 december genieten van een heerlijk ouderwetse winterkermis, foortheater en rariteitenkabinet inbegrepen. Info: www.bokrijk.be.

8/ In Brugge slaat het IJssculpturenfestival opnieuw zijn tenten op. Dit keer staat het steenkoude evenement helemaal in het teken van 'Frozen', de nieuwe Disneyfilm. Nog tot en met 5 januari. Info: www.icesculpture.be.