Welriekende boom

25/07/18 om 17:35 - Bijgewerkt om 18:11

Na de reuzenaronskelk in de Plantentuin van Meise, kan je ook in het Arboretum van Kalmthout een uitzonderlijke bloeier gaan bewonderen: de Emmenopterys henryi, een zeldzame Chinese boom.

Welriekende boom

De Emmenopterys henryi is een zeldzame en bedreigde boom, die bij ons slechts zelden in bloei staat. © Arboretum Kalmthout

De Emmenopterys is familie van de koffie en komt uit het subtropische zuiden van China. Hij is zeldzaam en bedreigd. De bloemen van de Emmenopterys verspreiden een aangename geur die je tot op een afstand van 15 km kan waarnemen - tenminste: in de bossen van China. Maar daarmee behoort hij wel tot de meest sterk ruikende bomen wereldwijd. Hij kan bovendien erg lang bloeien: in natuurlijke omstandigheden kan de bloei tot negen maanden aanhouden.

Tientallen trompetvormige bloempjes

Eke bloempluim bestaat uit tientallen kleine trompetvormige bloempjes.

Eke bloempluim bestaat uit tientallen kleine trompetvormige bloempjes. © Arboretum Kalmthout

Hier bij ons, in andere klimatologische omstandigheden, is het veel moeilijker om deze boom in bloei te krijgen. Het exemplaar in de arboretumtuin groeit er sinds het begin van de jaren 70. Voor de zesde keer is zijn kruin nu gekroond met tientallen bloemenpluimen, waarmee deze boom recordhouder is van Noord-Europa. Elke pluim bestaat uit tientallen kleine trompetvormige bloempjes, die niet allemaal tegelijkertijd opengaan. Daardoor zal de bloei - als het weer warm en zonnig blijft - zeker enkele weken aanhouden.

Met je hoofd in de... bloemen

Op het hoogste niveau van de tijdelijke stelling sta je bijna letterlijk met je hoofd in de... bloemen.

Op het hoogste niveau van de tijdelijke stelling sta je bijna letterlijk met je hoofd in de... bloemen. © Arboretum Kalmthout

Speciaal om deze bijzondere bloeiende boom van dichtbij te kunnen bewonderen, heeft Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met vier uitkijkplatformen laten bouwen. Het hoogste niveau (op 8,5 m boven de grond) sta je letterlijk met je hoofd tussen de bloemen. Het panoramische uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin krijg je er als extraatje bij.

Bij naam genoemd

De Emmentopterys henryi is een van de meest welriekende bomen ter wereld.

De Emmentopterys henryi is een van de meest welriekende bomen ter wereld. © Arboretum Kalmthout

De Emmenopterys henryi heeft nog geen Nederlandse naam. Daarom gaat het Arboretum op zoek naar een originele naam voor de boom. Als bezoeker kan je suggesties doen: schrijf jouw vondst op een postkaartje en deponeer het in de daartoe bestemde brievenbus, of stuur het op naar het arboreum. En wie weet wordt jouw suggestie wel de officiële Nederlandse benaming voor deze Chinese zeldzaamheid.

Het Arboretum is dagelijks open van 10 tot 17 uur. Alle praktische info vind je op de website.