Wees geen uil

03/03/15 om 09:46 - Bijgewerkt om 09:51

Met haar acties 'alleen uilen kopen echte uilen' en 'een roofvogel is geen huisdier' wil Vogelbescherming Vlaanderen duidelijk maken dat deze dieren niet thuishoren in een kooi.

Wees geen uil

De laatste jaren is de belangstelling voor roofvogels als huisdier enorm toegenomen. Ook in België. Dat heeft allerlei oorzaken. Zo hebben aanpassingen in de internationale regelgeving de laatste decennia geleid tot een stijging in de verkoop van roofvogels. Sinds het arrest Vergy (1996) kan immers elke soort door particulieren worden gehouden, mits bewijs dat het dier in gevangenschap werd geboren. Bovendien heeft de populariteit van de Harry Potter-saga ervoor gezorgd dat er steeds meer vraag is naar sneeuwuilen en kerkuilen.

Machtig en bijzonder

Roofvogels zijn machtige dieren, en daarom vinden veel mensen het fijn en bijzonder om er één in huis te halen. Om te beginnen is niet altijd even duidelijk of de dieren wel echt in gevangenschap zijn geboren. Er zijn nogal wat malafide handelaars die eieren uit de nesten van wilde vogels roven en nadien doen alsof de kuikens gekweekt werden.

Bovendien beseffen mensen vaak niet waar ze aan beginnen. Er bestaat een specifieke regelgeving over de huisvesting van deze vogels, iets waarvan liefhebbers soms niet op de hoogte zijn. Een roofvogel heeft veel plaats nodig, en niet iedereen beschikt daarover. Verder wordt de zorg voor het dier dikwijls onderschat, waardoor gedomesticeerde vogels weleens worden vrijgelaten. Dit is nefast voor de beesten zelf, die niet hebben leren jagen, maar ook voor de wilde exemplaren: hun biotoop wordt hierdoor verstoord.

Vogelvriendelijk

Vogelbescherming Vlaanderen wil met haar acties duidelijk maken dat een roofvogel niet thuishoort in een kooi. Wie toch wil genieten van de pracht van de natuur kan dit op andere manieren doen. Hieronder vind je enkele vogelvriendelijke tips.

Wie graag roofvogels ziet, maar de dieren geen schade wil berokkenen, kan eens een kijkje nemen op de pinterest-pagina 'alleen uilen kopen echte uilen'. Daar vind je allerhande leuke (uilen)spulletjes.

Ga op stap met een roofvogelkenner. Hij of zij kan je veel vertellen over het gedrag van deze dieren in hun natuurlijke biotoop.

Kijk eens na in je buurt of er ergens een trektelpost is. Hier kan je roofvogels tellen en observeren wanneer ze uit het Zuiden terugvliegen naar hun broedplaatsen. In de Kalmthoutse Heide kan je bijvoorbeeld terecht in trektelpost 't Muggepiske

Meld je aan in één van de erkende opvangcentra als vrijwilliger. Vogelbescherming Vlaanderen heeft 9 Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren (VOC), verspreid over heel Vlaanderen.

Bekijk de beelden van broedende roofvogels. Onder meer in de Sint-Romboutstoren in Mechelen en in de Sint-Goedele kathedraal in Brussel werden camera's geïnstalleerd.

Bekijk eens een documentaire over roofvogels in het wild. Je leert veel bij zonder de vogels lastig te vallen.

Wees geen uil

Onze partners