Week van het Bos

10/10/12 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Bron: Knack Weekend

Met de slagzin 'Iedereen welkom!' focust de Week van het Bos op toegankelijkheid.

Week van het Bos

Oktober, dat is herfst en vallende bladeren. Geen beter tijdstip dus om een Week van het Bos te organiseren. De kleurenpracht en de geuren van het bos in dit jaargetijde prikkelen de zintuigen. De sfeer die er hangt is magisch. Sinds de start in de jaren '80 is deze actieweek dan ook uitgegroeid tot een vaste waarde op de agenda. En traditiegetrouw wordt elk jaar gefocust op een thema. Na 'Geuren en kleuren' en 'Zonder grenzen' wordt dit jaar de klemtoon gelegd op toegankelijkheid. De slogan 'Iedereen welkom!' spreekt voor zich: bossen en natuurgebieden moeten openstaan voor iedereen. Fietsers, ruiters, kinderen,vogelaars, personen met een beperkte mobiliteit... voor iedereen is er in Vlaanderen wel een brokje natuur weggelegd.

Traditiegetrouw worden in heel Vlaanderen allerlei activiteiten georganiseerd om dit thema in de verf te zetten. Het volledige programma vindt u op de website, hier alvast enkele tips:

Met Dimitri Leue kunnen kinderen - grote en kleine - op zoek gaan naar de Grootste Vliegenzwam in het bos. Meet 'm op met de paddenstoelenmeetlat en stuur een foto op om deel te nemen aan de wedstrijd.

Op heel wat plaatsen kunt u deelnemen aan boswandelingen, al dan niet begeleid en rond een thema. Zo kunt u in het Sint-Annabos (Antwerpen) kennismaken met de wereld van de paddenstoelen; in Grontrode leert u meer over de rol die het dode hout speelt in een bos; en in Ruddervoorde verkent men het bosdomein Zorgvliet.

In het provinciaal domein De Averegten (Hallaar) kunt deelnemen aan een wonderwoud-wandeling. Onderweg kom je magische figuren tegen die je telkens een stukje van de weg wijzen door het boslabyrint. Tijdens je tocht kun je ook smullen van kastanjesoep en heerlijke herfstsnacks.

In het Meerdaalwoud (Bierbeek) nodigt Graaf Vlerulla u uit voor een mix van natuur, cultuur en techno. Op het programma een bosbrunch, boswandeling met natuurgids, knutselen met materiaal uit het bos, een concert en een avondlijke verteltocht langs holle wegen, houtkanten en hagen.

In het NEC Hof ter Saksen (Haasdonk) loopt de tentoonstelling 'Met gemak van tak naar tak'. Centraal daarin staat de Europese eekhoorn. Waarom heeft hij eigenlijk zo'n grote staart en wat doet hij er mee? Hoe ziet zijn nest er uit? Zijn eekhoorns zorgzame ouders. Hoe brengt hij de winter door en wat staat er op het menu? In de sfeer van een fraai vormgegeven eekhoornbos krijg je op al deze vragen een passend antwoord.

Lees meer over:

Onze partners