Week van de Zee

23/04/15 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

De 'Week van de Zee' wil de unieke waarde van de kustbiotopen benadrukken. In tien badsteden kan je terecht voor aangepaste activiteiten.

Week van de Zee

Schoolkinderen vangen garnalen op een traditionele manier tijdens het garnaalkruien. © Silla Callewaert

Ieder jaar richt de 'Week van de Zee' de aandacht op de natuur aan de kust en het unieke karakter ervan. Deze 19de editie, die doorgaat van 24 april tot en met 10 mei, heeft als slogan 'De Week van de Zee...Zee(r) gezond!'. Met dit centrale thema wil Provincie West-Vlaanderen duidelijk maken dat een gezonde zee het milieu, maar ook onze gezondheid ten goede komt.

Belang van een gezonde zee

Aan zee leef je je uit en kom je tot rust. Zonder schoon water, geen fijne vakantieplek. Daarnaast bepaalt de zuiverheid van het water, de gezondheid van de vis die op je bord belandt. Oceanen en zeeën produceren 50% van alle zuurstof op aarde. Het is een biotoop die bruist van het leven, maar waarvoor we niet altijd zorg dragen.

Tijdens verschillende activiteiten beleef je natuur en milieu aan de kust, op het strand, in de zee en de duinen. Je ondervindt hoe belangrijk het is om deze biotoop zoveel mogelijk te beschermen. De activiteiten worden georganiseerd in tien kustgemeenten, waaronder Knokke en Brugge. Het gevolg van een samenwerking tussen het provinciebestuur, de kustgemeenten, allerlei musea en natuurorganisaties.

Twee doelgroepen

Tijdens de week ligt de focus op schoolgroepen uit het basis - en het secundair onderwijs. Tal van workshops, waaronder veldwerk op het strand, staan op het programma. In de weekends ligt het accent op een ruimer publiek en kunnen ook gezinnen deelnemen. In totaal zijn er zo'n 70 activiteiten te beleven: garnaalkruien, een vroege ochtendwandeling maken, een zeedorp bezoeken, deelnemen, vliegers maken, krabben vangen, havens verkennen,...

Ook in Zeeuws-Vlaanderen worden activiteiten in het kader van 'Week van de Zee' georganiseerd. Daarnaast organiseert het 'Centre permanent d' initiatives pour l'environnement (CPIE) Flandre Maritime' in Noord-Frankrijk 'Semaines de la Mer'. Bezoekers kunnen er deelnemen aan een aantal grensoverschrijdende, tweetalige activiteiten.

Het volledige programma vind je terug op de website of in de gratis brochure verkrijgbaar in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge.

Onze partners