Week van de Bij

28/04/15 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

De bij is onmisbaar voor ons ecosysteem. De Week van de Bij, die loopt van 1 tot 5 juni, zet het insect in de bloemetjes. Op zondag 31 mei wordt de aftrap gegeven in De Helix, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu in Geraardsbergen.

Week van de Bij

Om 12 uur kondigt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw de start aan van de bijenweek. Nadien kan je deelnemen aan allerlei aangepaste activiteiten. Er zijn creatieve workshops waar je insectenhotels maakt, bijenkasten schildert, honing proeft of aan stuifmeelonderzoek doet.

Verder is er ook een workshop 'Bijenwaskoekjes versieren met chocolade' en een lezing 'ecotuinen zonder gif en ongewenste gasten'. Hier leer je hoe je je tuin op een milieuvriendelijke manier kan vrijwaren van insecten. Voor de allerkleinsten zijn er kamishibai-vertellingen, een vorm van Japans verteltheater waarbij een verhaal verteld wordt aan de hand van tekeningen op grote vellen papier.

Zonder bij, een lege winkelkar

Waarom worden de bijen zo onder de aandacht gebracht? Het antwoord is simpel: Bijen leveren een enorme bijdrage aan onze samenleving. Ze bestuiven meer dan 75% van de voedingsgewassen. Zonder de bij zouden we niet kunnen genieten van kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook courgettes, paprika's, zonnebloemolie en zelfs koffie zouden verdwijnen zonder de bij.

De laatste jaren is het aantal bijenvolken in ons land echter fors gedaald. Voedselschaarste en het gebruik van pesticiden liggen aan de basis. Er zijn nog maar weinig braakliggende percelen met wilde bloemen en planten die de bijen van het nodige stuifmeel moeten voorzien. Pesticidegebruik door particulieren, industrie en landbouw zorgen er dan weer voor dat de reeds verzwakte bijen in de kolonie sterven.

Week van de Bij als sensibiliseringsactie

De 'Week van de Bij' wil bezoekers sensibiliseren om zorg te dragen voor de bijen. Naast activiteiten op 31 mei, is er ook tijdens de week van 1 juni vanalles te beleven. Op de Krankhoeve in Bonheiden wordt op 4 juni een bijen-en vlindertuin officieel geopend. Tijdens een rondleiding, ontdek je onder andere hoe het honingslingeren in zijn werk gaat en mag je ook zelf honing proeven. In Lommel kom je meer te weten over de wondere wereld van de honingbij en haar producten. Enthousiaste imkers van bijenhal 't Zoemhuukske geven je dan een gratis rondleiding.

Bekijk het volledige programma op de website. Je vindt er bovendien een heleboel nuttige tips om je tuin 'bijvriendelijk' te maken.

Lees meer over: