Volg live het broedproces van deze vogels

11/04/16 om 15:19 - Bijgewerkt om 16:38

Ieder jaar nestelen er slechtvalken in ons land. Het project "Valken voor iedereen" nodigt uit de avonturen van verschillende valkenfamilies te volgen, en dat live via de webcam. Dit weekend kwam het eerste ei uit, het moment om naar www.slechtvalken.be te surfen.

Volg live het broedproces van deze vogels

Dit jaar volgt het project in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen twee valkenfamilies intensief. De ene familie nestelt op de Sint-Michiels - en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, de andere familie vind je terug in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe.

Het valkenkoppel van de kathedraal mocht afgelopen zaterdag hun eerste kuiken al verwelkomen. Wat betekent dat de volgende vier baksteenrode eieren snel zullen volgen. Opmerkelijk aan dit koppel is dat het mannetje in 2009 zelf werd geboren in dit nest, en zich dus al enkele jaren voortplant met zijn eigen moeder.

Het is bijzonder om het broedproces van de snelste vogel ter wereld te volgen. Vanaf de jaren '70 kwam de slechtvalk zo goed als niet meer voor in Europa. Sinds 1994 zien we ze terug opduiken in België, maar ze blijven schaars in Europa. Vorig jaar telde de organisatie twaalf broedende paartjes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Behalve het proces online volgen, kan je de valken ook in real life gaan bewonderen. Aan de voet van de kathedraal vind je de observatiepost van de ornithologen. Daar kan je informatie vragen en het nest van dichtbij bekijken met een telescoop. Je kan ook je smartphone aansluiten op de telescoop en zo een close-up foto van de dieren maken. De observatiepost staat er nog tot 20 mei en je kan er iedere dag, behalve maandag, terecht tussen 12 en 18 uur.

Wie nog meer vogels wil spotten, kan dit doen op de website van Vivara. Dit bedrijf dat onder meer nestkasten verkoopt plaatste ook webcams bij verschillende vogels. Buiten de typische tuinvogels zoals de koolmees en de spreeuw kan je hier ook uilen of ooievaars volgen in het broedseizoen.

Volg live het broedproces van deze vogels

Hanne De Groodt