Vogeltrek

04/10/12 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:05

Bron: Knack Weekend

De komende weken trekken miljoenen vogels naar het zuiden. Tijdens de vogelkijkdagen van het Zwin kunt u kennismaken met de wereld van de trekvogels.

Vogeltrek

De komende weken vliegen miljoenen trekvogels over Europa op weg naar hun overwinteringsgebieden: ooievaars, grauwe ganzen, kraanvogels en andere vogels zorgen dan voor een fascinerend schouwspel in de lucht.

Op Europees vlak worden tijdens het eerste weekend van oktober vogeltellingen georganiseerd. Op specifieke punten - telposten - wil men evalueren welke soorten en hoeveel van elke soort erop dat moment over trekken. In ons land vindt deze telling - georganiseerd door Natuurpunt en de Waalse zustervereniging Natagora - plaats op 6 oktober. Een tweede telling zal plaatsvinden op 21 oktober.

Ook in het Zwin- een van de grote trekpleisters voor trekvogels in ons land - staan 6 en 7 oktober in het teken van de vogelkijkdagen. U wordt er uitgenodigd om kennis te maken met de fascinerende wereld van de trekvogels. De najaarstrek brengt immers een grote diversiteit aan vogels naar de Zwinvlakte. Sommige trekken verder naar het zuiden, andere brengen er de wintermaanden door.

Tijdens het weekend 6 en 7 oktober kunnen natuurliefhebbers van op de dijk, onder leiding van gidsen, vogels spotten met behulp van telescopen en verrekijkers. U komt er bovendien meer te weten over de najaarstrek en het wetenschappelijk onderzoek daarover. In het veldlabo wordt onder andere doorlopend 'Wereldreizigers in vogelvlucht' getoond, een video die de vliegroutes van de trekvogels over Europa en Afrika schetst.

Onze partners