Vogels tellen

19/12/14 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:47

Op 17 en 18 januari vindt het jaarlijkse tuinvogeltelweekend van Natuurpunt plaats.

Vogels tellen

Bij de aanvang van het nieuwe jaar organiseert Natuurpunt een groot vogeltelweekend. Dat is in 2015 niet anders dan andere jaren, maar wel vroeger: op 17 en 18 januari gaan wellicht weer duizenden tellers aan de slag om de vogelrijkdom in onze tuinen te registreren.

Deze keer valt dus het vogeltelweekend van Vlaanderen samen met dat van Nederland, waardoor je een duidelijker beeld krijgt van de vogelpopulaties in onze regio's.

En natuurlijk: hoe massaler er geteld wordt, hoe accurater de resultaten. In 2014 telden meer dan 20.000 mensen in 14.063 tuinen 372.411 vogels. Meest gespot werden de huismus, de vink en de koolmees.

Hoe tel je mee?

Stap 1: lok vogels naar je tuin. Het tellen kan maar beginnen als er ook vogels zijn. Lok ze daarom nu al naar je tuin of terras, door bijvoorbeeld een voederplankje met lekkere zaden te voorzien.

Stap 2: ga zitten en tel. Neem je folder, tellijst en verrekijker bij de hand en tel op 17 en 18 januari de vogels in je tuin. Doe dit minstens een half uurtje. (Overvliegende vogels tellen niet mee.)

Stap 3: per soort noteer je het grootste aantal dat je tegelijkertijd in de tuin ziet. Dat getal geef je door via het online telformulier.

Op de site vogelweekend.natuurpunt.be vind je alle nuttige informatie: voedertips, een folder die je helpt om de verschillende vogels te herkennen, een tellijst...

Onze partners